14 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

17° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PJEŠČANI SAT: Bitka na Neretvi - primjer humanosti u Drugom svjetskom ratu

Izvor: nepoznati autor

Istorija

Tag Gallery
Comments 5

PJEŠČANI SAT: Bitka na Neretvi - primjer humanosti u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

9.02.1943.

Prošlo je tačno 80 godina od početka  partizanskog  protivnapada u legendarnoj Bici na Neretvi. Prema nekim podacima 42.000 boraca narodnooslobodilačkog pokreta sukobilo se 9. februara 1943. godine s 90.000 njemačkih, italijanskih i ustaških vojnika, pojačanih sa hiljadama četnika. Bitka za ranjenike ili operacija Vajs, ostaće upamćena kao jedna od najhumanijih u Drugom svjetskom ratu. Uz tešku borbu sa višestruko naoružanijim neprijateljem, partizanske snage su imale zadatak da spase blizu 4000 ranjenika i tifusara, koji je uspješno okončan.

Preokret u Četvrtoj ofanzivi donijela je Titova strateška odluka da se poruše svi mostovi na Neretvi i iste noći počne izgradnja pontonskog mosta, što je omogućilo da se zavara neprijatelj i ostane na jednoj strani, a partizani sa ranjenicima se vrate na drugu obalu rijeke.

Veliki doprinos pobjedi u Četvrtoj ofanzivi dali su borci IV i V proleterske crnogorske udarne brigade, učestvujući u najtežim bitkama. Vrhovni  komandant NOV Josip Broz Tito pohvalio je za ratne podvige na Neretvi borce IV crnogorske brigade.

 Bitka na Neretvi ostaje u istoriji zapisana kao jedna od najvećih pobjeda partizanskih snaga u borbi za slobodu i kao simbol  humanosti i portvovanja.

Dvije i po decenije nakon herojske partizanske epopeje, snimljen je film "Bitka na Neretvi" u režiji Veljka Bulajića, u kojem su glumili Orson Vels, Jul Briner, Franko Nero, ali i jugoslovenske zvijezde Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Faruk Begoli, Pavle Vujisić i drugi. Jedan od originalnih postera za italijansku verziju filma napravio je Pablo Pikaso.                                                                                                                                                           N.B.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Jack Hustlle

@bijeli pavle Četnici su se tako fino provli da od Neretve nikad ni u jednu ozbiljniju bitku nijesu bili sposobni uzet učešće. Evo tek sad su došli k sebi izgleda.

Sve vi cvjetalo

Uvjek smo bili na pravoj strani istorije. Mracne sile su uvjek na kraju bile pobijedjene. Ovi danasnji pobornici cetnikovanja nista ne naucise iz istorije. A losi djaci uvjek padnu na ispitu.... Dobili su cetnici ono sto su zasluzili na Neretvi...

daka

@bijeli pavle Sve tacno,litijasi nam djeci predaju,sve DPS kadar.