24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hruščovu crnogorsko odijelo! Šest decenija od kada je prvi i jedini put neki ruski vladar bio gost Crnogoraca

Istorija

Tag Video
Comments 3

Hruščovu crnogorsko odijelo! Šest decenija od kada je prvi i jedini put neki ruski vladar bio gost Crnogoraca

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Ima tome ravno šest decenija kako je Hruščov (1894-1971), premijer i partijski šef SSSR, boravio u Crnoj Gori.

Hruščov je obilježio epohu. Tri mjeseca po smrti Staljina, u junu 1953. on je organizator hapšenja, potom i smaknuća svoga konkurenta u borbi za vlast Lavrentija Berije. Od tada, do oktobra 1964, kada ga je smijenio Leonid Brežnjev, Hruščov je lider SSSR-a, prvi sekretar Centralnog komitata Komunističke partije (KPSS), a od 1958. ujedno premijer (predśednik Savjeta ministara).

U odnosu na Jugoslaviju, obnovio je odnose nakon perioda konfrontacije Staljina i Tita, ali ne bez povremenih napetosti. Hruščov je umalo izazvao svjetski rat, pokušavajući tajno da instalira rakete s nuklearnim glavama na Kubi, „u dvorištu” SAD, no u oktobru 1962, suočen s odlučnim Kenedijem, morao je da ih povuče...

Sada neke napomene o crnogorsko-ruskim odnosima. Računa se da su Crna Gora i Rusija još 1711. uspostavili diplomatske veze. Od tada jedini je Hruščov od njihovih lidera dolazio u Crnu Goru. Šćepan Mali je bio „lažni ruski car”.

Od starih naših vladika, Danila, Save, Vasilija, preko Svetoga Petra Cetinjskoga i Njegoša, do Nikole Petrovića-Njegoša i Mila Đukanovića, vladari Crne Gore većinom su zvanično boravili u Rusiji, neki dva ili više puta. U Rusiji nijesu bili Šćepan Mali, mitropolit Arsenije Plamenac, te knjaz Danilo.

Tokom svoje zvanične pośete SFR Jugoslaviji, Hruščov je s Titom 23. avgusta 1963. doputovao i u Crnu Goru. Iskrcali su se na aerodromu Golubovci, obišli glavni grad Titograd, no centralno mjesto protokola je – prijestonica Cetinje. Službeni naziv: jednodnevna pośeta Socijalističkoj Republici Crnoj Gori.

Nakon što je 1945. obnovila državnost, ali ne i nezavisnost, Crna Gora je ustavno jedna od šest konsitutivnih republika u jugoslovenskoj federaciji, a Crnogorci jedna od pet, potom i šest konstitutivnih nacija. Da li je takav status u realnosti i približno ostvaren, tj. koliko je zlosreća i druge Jugoslavije s komunističkim jednoumljem bila stvarni crnogorski interes — teme su za neku drugu priliku.

Vratimo se Hruščovu koga su tada predvođeni Đorđijem-Đokom Pajkovićem Crnogorci dočekali s velikim počastima. Nije neinteresantno da je u sovjetskoj delegaciji, po protokolu odmah iza Hruščova, bio Jurij Andropov koji će od 1967. biti šef KGB, neprekidno do 1982. kada postaje partijski i državni lider SSSR, sve do smrti u februaru 1984. godine. Objaviću iz ondašnje štampe integralno jedan od izvještaja i fotografije o boravku Hruščova u Crnoj Gori.

* * *

Prvi sekretar CK KPSS i predśednik Ministarskog savjeta SSSR Nikita Sergejevič Hruščov sa suprugom Ninom Petrovnom, članovima porodice i pratnjom, predśednik SFRJ i generalni sekretar SKJ Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom Broz, doputovali su jutros u 9 sati u jednodnevnu pośetu Socijalističkoj Republici Crnoj Gori.

U Titogradu, Cetinju i Kotoru kao i u ostalim usputnim mjestima priređen im je topao i prijateljski doček. Zajedno sa drugovima Hruščovom i Titom u pośetu Crnoj Gori doputovao je i potpredśednik Republike Aleksandar Ranković sa suprugom.

Druga Hruščova i njegovu suprugu Ninu Petrovnu, predśednika Tita i njegovu suprugu Jovanku Broz i potpredśednika Aleksandra Rankovića na titogradskom aerodromu u Golubovcima je dočekao, pozdravio i poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Crnoj Gori sekretar CK Saveza komunista Crne Gore Đoko Pajković sa suprugom Milicom Pajković.

Domaćin je zatim premijeru Hruščovu i predśedniku Titu predstavio ličnosti društveno-političkog života iz Titograda koje su ih dočekale i pozdravile na aerodromu:

- predśednika Ustavnoga suda SFRJ Blaža Jovanovića; predśednika Narodne skupštine Crne Gore Andriju Mugošu; člana CK SKJ Nikolu Kovačevića; predśednika Izvršnog vijeća Crne Gore Veselina Đuranovića sa više članova Vijeća i republičkih sekretara; člana Izvršnog komiteta CK Saveza komunista Crne Gore Budislava Šoškića sa više članova CK; zatim predśednika skupštine Titograda Aleksandra Radevića, sekretara Opštinskog komiteta Saveza komunista Božidara Bešića i general-majora Jova Pavića.

Pošto je vojna muzika intonirala državne himne Sovjetskog Saveza i Jugoslavije i pošto je kapetan prve klase Nikola Novaković predao raport, premijer Hruščov i predśednik Tito izvršili su smotru počasne čete.

Sa premijerom Hruščovom i predśednikom Titom u Titograd su doputovali sekretar CK KPSS Jurij Andropov, prvi sekretar moskovskog gradskog komiteta KPSS Nikolaj Jegoričev i prvi sekretar lenjingradskog industrijskog oblasnog komiteta KPSS Vasilij Tolstikov, sin druga Hruščova Sergej sa suprugom Galinom i šćerka Jelena.

U pośetu Crnoj Gori sa visokim sovjetskim i jugoslovenskim rukovodiocima doputovali su i članovi počasne pratnje sovjetskog premijera u našoj zemlji: - predśednik Komisije za međunarodne veze Saveznog odbora SSRNJ Dobrivoje Vidić, pomoćnik državnog sekretara za inostrane poslove Danilo Lekić, ambasador SFRJ u SSSR Cvijetin Mijatović, general-pukovnik Milan Kuprešanin i šef protokola Predśednika Republike Dalibor Soldatić.

Premijeru Hruščovu i njegovoj supruzi Nini Petrovnoj i predśedniku Titu i njegovoj supruzi Jovanki Broz titogradski pioniri uručili su bukete cvijeća. Kolona automobila je zatim krenula prema glavnom gradu Crne Gore, specijalno ukrašenom.

Visoke goste prvi su pozdravili radnici auto-remontnog preduzeća i građani Pobrežja, perifernog rejona Titograda. Sve ulice od tog mjesta pa do Kruševca, druge periferije glavnoga grada Crne Gore, kuda su prošli premijer Hruščov i predśednik Tito vozeći se u otvorenom automobilu, bile su zasute cvijećem i zelenilom, a grad je bio okićen sovjetskim i jugoslovenskim zastavama.

Na mostu Braće Zlatičanin Titograđani su priredili izvanredno srdačan i topao doček visokim gostima. Nikada prije na ulicama Titograda nije bilo toliko onih koji su još iźutra izašli da pozdrave drugove Hruščova i Tita i članove njihove pratnje. 

Visoki gosti otputovali su zatim u pośetu Cetinju.

U Lješkopolju, Gornjim Kokotima, Barutani i drugim usputnim mjestima grupe građana su dočekivale kolonu automobila i pozdravljale drugove Hruščova i Tita i članove njihove pratnje. U Rijeci Crnojevića, na krajnjoj obali Skadarskog jezera, visoke goste su dočekali i pozdravili svi građani ovoga mjesta i radnici fabrike ribe „Ribarstvo“.

Stara prijestonica Crne Gore, istorijsko Cetinje, priredilo je najsrdačniji i najtopliji doček sovjetskom premijeru Hruščovu i predśedniku Titu. Hiljade građana ovog slobodarskog grada pohrlile su prema Državnom muzeju kličući: Tito - Hruščov!

Pred muzejom njih su dočekali i pozdravili predśednik opštinske skupštine Jovo Nikinović, sekretar komiteta Saveza komunista Milutin Mijanović, predśednik opštinskog odbora SSRN Nikica Vujović i predśednik opštinskog vijeća sindikata Đorđije Perunović.

Premijer Hruščov sa suprugom Ninom Petrovnom, predśednik Tito sa suprugom Jovankom Broz i potpredśednik Republike Aleksandar Ranković, razgledali su zatim eksponate u Državnom muzeju: stari novac, crnogorsku nošnju, razno trofejno oružje, zastave koje su Crnogorci oteli u bojevima sa Turcima, biblioteku i akta o kulturnim i diplomatskim vezama stare Crne Gore sa drugim državama.

Prvi sekretar CK KPSS i predśednik Ministarskog savjeta SSSR Nikita Sergejevič Hruščov upisao se zatim u knjigu pośetilaca Državnog muzeja. Na izlazu iz ove kulturne institucije dvojicu predśednika Cetinjani su ponovo pozdravili dugim aplauzom i klicanjem: Tito - Hruščov!

Sovjetski premijer se tom prilikom rukovao sa 84-godišnjim Cetinjaninom Markom Mrvaljevićem, koji je u crnogorskoj nošnji došao da pozdravi visoke goste sa svojim 7-godišnjim unukom Brankom Mrvaljevićem. Cetinjskog dječaka drug Hruščov je zagrlio i ponio u naručju. Stari Cetinjanin je pozdravio visoke goste riječima: Živjeli junaci svjetskog mira!

U bašti Kluba kulturnih i javnih radnika je gostima priređena zakuska, a kulturno-umjetničko društvo „Njegoš” izvelo je program. U kozaračkom kolu zaigrali su i premijer Hruščov i predśednik Tito sa suprugama i svi članovi njihove pratnje.

Prvom sekretaru CK KPSS i predśedniku Ministarskog savjeta SSSR N. S. Hruščovu na Cetinju uručen je poklon Crne Gore: KOMPLETNA CRNOGORSKA NARODNA NOŠNJA.

Uručen mu je i poklon grada Cetinja: fotokopija prvog izdanja Njegoševog „Gorskog vijenca” i fotokopija Njegoševe Ode Moskvi napisane 1847. godine povodom pjesnikovog prijema za počasnog člana Društva za istoriju i ruske starine pri Moskovskom univerzitetu; a Nini Petrovnoj kompletna crnogorska narodna nošnja. Pokloni su uručeni i ostalim članovima porodice i pratnje sovjetskog premijera. Srdačno pozdravljeni od Cetinjana, visoki sovjetski i jugoslovenski gosti otputovali su zatim preko Njeguša u Kotor. U Njegušima, tu je rodna kuća vladike i pjesnika Petra Petrovića Njegoša, njih su pozdravili svi građani ovoga mjesta.

Na pristaništu u Kotoru drugove Hruščova i Tita dočekali su građani iz svih mjesta Boke Kotorske. Prije ulaska na brod njih su pozdravili predśednik opštinske skupštine Jovan Vujadinović i sekretar opštinskog komiteta Saveza komunista Petar Vučurović.

Oko 14 sati Hruščov i predśednik Tito i potpredśednik Republike Aleksandar Ranković sa svojim suprugama i članovima pratnje prebačili su se torpednim čamcem na „Galeb”. Građani Kotora i Boke Kotorske toplo su pozdravili visoke goste dok su sa „Galeba”, koji je bio usidren u Kotorskom zalivu, odjekivale topovske salve.

U pratnji razarača „Split" i „Pula", „Galeb” je zatim otplovio u pravcu Dubrovnika. Na tom putu sovjetskog premijera i predśednika SFRJ prate sekretar CK SK Crne Gore Đoko Pajković, predśednik Ustavnog suda SFRJ Blažo Jovanović i predśednik Izvršnog vijeća Crne Gore Veselin Đuranović.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

hruśov_nikita

zašto kažete "hruščov" kada se zove HRUŚOV?! To "šč" se piše u jezicima koji nemaju slovo ś pa ga imitiraju

@@@@

Na Cetinju je kazu rekao DA JE SRECAN STO JE U GRADU ZA KOJI JE SIGURAN DA NIJEDAN VOJNIK NIJE BIO NA POGRESNOJ STRANI OPSADE MOSKVE(on je bio glavni u odbrani Moskve)