20 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo kako lažu: Pljevlja (Taslidžu) Crnogorci nijesu oslobodili na Svetu Petku, nego dan kasnije

Istorija

Tag Gallery
Comments 18

Evo kako lažu: Pljevlja (Taslidžu) Crnogorci nijesu oslobodili na Svetu Petku, nego dan kasnije

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pljevlja, turski Taşlıca (Taslidža), Crnogorci nijesu 1912. oslobodili na Svetu Petku (Prepodobna mati Paraskeva), kako lažno tvrdi Crkva Srbija (SPC) i grupacija režimskih stranaka nego DAN POSLIJE — 15/28. oktobra 1912. godine.

U crkvenome kalendaru apsolutno svaki dan je neki praznik, jedan ili više. Po mrakobjesnoj logici svetosavlja, koje nema nikakve veze s ispovijedanjem vjere pravoslavne, moguće je svaki jubilej „sakralizovati”.

Prema preciznim vijestima „Glasa Crnogorca” o toku vojne koja će se docnije nazvati Prvi balkanski rat (savezničke države Crna Gora, Srbija, Bugarska, Grčka protiv Turske) — a vijesti „Glasa Crnogorca” su se temeljile na dnevnim operacijskim izvještajima štabova Crnogorske vojske — Pljevlja su oslobođena 15/28. oktobra 1912, tačno u 8. sati.

Provjerio sam za prestupnu 1912. pravoslavni crkveni kalendar. Prepodobna mati Paraskeva se, naravno, slavila 14/27. oktobra. No, taj dan, dakle, Crnogorci nijesu oslobodili Pljevlja, nego dan poslije, 15/28. oktobra, bio je poneđeljnik. Na dan oslobođenja Pljevalja slavili su se stari hrišćanski svetitelji:

- Sveti sveštenomučenik Lukijan

- Prepodobni Jevtimije.

To što je dan oslobođenja Pljevalja po crkvenome kalendaru padao na proslavljanje sveštenomučenika Lukijana i prepodobnoga Jevtimija, blage veze s vojnom situacijom na terenu imalo nije, niti je iko to onomad dovodio u ikakvu vezu.

I od tada, dakle, Pljevlja su u sastavu Kraljevine Crne Gore. Srpsku vojsku koja je takođe nastupala prema Pljevljima, iz pravca Prijepolja, po oslobođenju su Crnogorci uz prigodnu svečanost ispratili put doma — u Srbiju. Da su Pljevlja dio Crne Gore međunarodno je potvrđeno Londonskim ugovorom o miru u proljeće 1913, et cetera.

U crkvenom pogledu, Pljevlja su do tada potpadala pod Vaseljensku patrijaršiju, a od tada su u jurisdikciji autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve, novoustrojene njezine Eparhije pećke.

U pobjedonosnom nastupu Crnogorske kraljevske vojske u jesen 1912. oslobođeni su, liše Pljevalja — Mojkovac (desna obala Tare), Bijelo Polje, Berane (ilustracija iz ondašnje austrijske štampe na naslovnoj slici uz ovaj tekst), Rožaje, Plav…

Oko četiri godine docnije, 1918, okupacione trupe Austrougarske carevine su se iz Pljevalja, kao i uopšte iz Kraljevine Crne Gore, u kolonama uredno povukle bez ikakvih borbi; a u tu varoš i cjelokupnu Kraljevinu Crnu Goru umarširale trupe Kraljevine Srbije koja će svoju „savezničku” okupaciju proglasiti „oslobođenjem” i „prisajedinjenjem”…

Evo, dakle, cjelokupnog izvještaja „Glasa Crnogorca” o crnogorskom oslobođenju Pljevalja 15/28. oktobra 1912. godine (izdanje lista od 20. oktobra, XLI, br. 47):

„Izvještaji sa bojišta… Pljevlje, 18. oktobra. — U ponedjeljak, 15. ov. mj., oko 8 sati uđe hrabra crnogorska vojska u Plevlja pod komandom majora Mašana Božovića. Takođe istog dana oko 12 sati iz Prijepolja preko Jabuke uđe u Plevlja i srpska vojska, koju hrabri Crnogorci bratski dočekaše. Turci su se povukli Metaljci, na austrisku granicu”.

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

babajaga

Kad su oni govorili istinu? Nacija koja laze i tako lazuci druge i sebe ubijede u laz!!!!

znanje

@Mitar, Pljevlja su bila naseljena osmanskim stanovništvom i pravoslavnim, crnogorskim stanovništvom iz Crne Gore. Pogledajte istorijat migracija...Srba u to vrijeme nije bilo miljama blizu...

Istorija

Ima puno istorijske građe i neka o tome govori struka.PV su bila sjedište herceg. Sandžaka a njen admin.položaj odredile su velike sile nakon I.svj.rata. Nikakvog "oslobađanja" nije bilo sve do 1945.Preporučujem knjigu prof.dr. Enesa Pelidije, pljevljaka. Navedite ijednu bitku za "oslobadjanje".