16 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotor: Glava Crnogorskoj crkvi, Paštrović! Mi se iz sveg srca radujemo i čestitamo

Istorija

Comments 0

Kotor: Glava Crnogorskoj crkvi, Paštrović! Mi se iz sveg srca radujemo i čestitamo

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Pišu iz Kotora, 15/27. novembra: Danas ću da izvijestim štovane čitaoce…

Ovih dana obradova nas je glas sa Cetinja, naime da je Njegovo Visočanstvo, Knjaz Nikola, našeg zemljaka Visariona Ljubišu imenovao Crnogorskim Mitropolitom.

Ljubiša je rodom Paštrović i drugi rođak našeg Stevana Mitrova i on je otišao u Crnu Goru 1868. i odma stupio u crnogorsko podanstvo.

Od kad je postanuo vladika śedio je u Ostroškom manastiru, kao „Episkop Zetski i Zahumski”. On je ovih dana došao na Cetinje i knjaz je u počast njegovu držao svečanu večeru na kojoj je Ljubišu obdario ordenom Danila prvog reda.

Mi se iz sveg srca radujemo i čestitamo g. Ljubiši veliko povjerenje koje mu je udijelilo Njegovo Visočanstvo, da bude glava Crnogorskoj crkvi!

Malo za tim obradova nas i drugi glas da je g. Mitrofan Ban arhimandrit i dosadanji administrator Mitropolije imenovan Vladikom na mjesto g. Ljubiše. Sretno!

* * * * *

(Gornjem dopisu telegrafom, objavljenom 30. nov. 1882. u „Srpskoj nezavisnosti”, glasilu iz Novog Sada, Austro-Ugarska, nekolika preciziranja ne umanjuju iskrenost i vrijednost: - rođak Mitropolitov je STJEPAN M. Ljubiša; - tačan naziv Visarionove prethodne titule: episkop zahumsko-raški; - Mitrofan Ban nije „dosadanji administrator Mitropolije” i nije tada „imenovan Vladikom” nego za administratora eparhije Zahumsko-raške, a u istom činu i tituli: arhimandrita ostroškoga.)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR