17 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojeno od Sinoda SPC! Cetinjska mitropolija i SAMOSTALNA i PRIZNATA od drugih pravoslavnih crkava

Istorija

Comments 2

Usvojeno od Sinoda SPC! Cetinjska mitropolija i SAMOSTALNA i PRIZNATA od drugih pravoslavnih crkava

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Nakon 1766. i 1767. godine, kada je Vaseljenska Majka-Crkva arondirala, jednu za drugom, sebi podložne samoupravne ogranke, „patrijaršije” (sic!), Pećku i Ohridsku arhiepiskopiju, prema arhivskim dokumetima najviše iz razloga objesnih, enormnih zaduženja njezinih jerarhija koje povjeriocima otplaćivati nijesu mogle, te ih je Patrijaršija u Cargradu godinama nakon toga morala vraćati, do zadnjeg groša, postojaše, biva — sve do godine 1919. — ovi entiteti:

- „Srpske eparhije pod upravom Carigradske patrijaršije”; - „Srpska crkva u Karlovačkoj mitropoliji”; - „Srpska crkva u Crnoj Gori”; - „Crkva u Srbiji”; - „Srpska crkva u Dalmaciji”.

Međutim, pregledamo li ondašnje diptihe, kataloge Svete Pravoslavne Crkve, ili šematizme unutrašnjeg, eparhijskog ustrojstva Vaseljenske-Majke crkve, ili Ruske pravoslavne crkve, ili njihove sinodalne akte, ne pronalazimo nikakve „Srpske eparhije pod upravom Carigradske patrijaršije” ni „Srpsku crkvu u Dalmaciji”.

Zaista postoji Karlovačka crkva u Austrijskoj carevini (Austro-Ugarskoj), bez službene odrednice „srpska” (jer su joj u jurisdikciji makar polovina pastve etnički Rumuni i Ukrajinci, a od 1860-ih oni se izdvajaju u zasebne crkve); i ta Crkva u Sremskim Karlovcima priznata je od drugih kao autokefalna mitropolija, ali bez međucrkvenoga priznanja samoproglašenog ranga „patrijaršije”. Konačno, istina tek od 1879, postoji i Crkva u Srbiji, kao priznata — autokefalna mitropolija u Beogradu.

Ali u svim tim diptisima, šematizmima i-ili sinodalnim aktima, NEMA nikakve „Srpske crkve u Crnoj Gori”.

Crkva (Mitropolija) Crne Gore:

- u diptihu je vaseljenskom: Autokefalna Mitropolija Crnogorska (Αυτοκέφαλος Μητρόπολις Μαυροβουνίου);

- za ruske sinodalne akte: autokefalna Crnogorska crkva (автокефальная Черногорская церковь);

- u našim crkveno-državnim ustavima, za provjeru dostupno svakome, zvanično je: Avtokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori - Crnogorska crkva.

To da su nakon 1766. i 1767. postojale „srpske oblasne crkve” — fikcija je raširena nakon 1918, kao ideološki, neistorijski i necrkveni narativ za 1920. obrazovanu Autokefalnu ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca (zakonom iz 1929. nazvane: SPC).

Tih ranih godina postojanja SPC u prvoj Jugoslaviji, žive su generacije u Crnoj Gori, a i van nje, kojima je autokefalija (samostalnost) Crkve u Crnoj Gori opštepoznata činjenica; diskusija, u smislu je li ili nije postojala i da li je joj je zasebnost jurisdikcije kanonski priznata od strane drugih pomjesnih crkava — besmislena bi bila.

I otuda, između ostaloga, povijest o crnogorskoj crkvenoj samostalnosti jeste dio nastavnih planova i programa državnih škola prve Jugoslavije, uključujući i srednje vjerske škole — bogoslovije SPC.

Uzmimo, na primjer, sadržaj nastave u „srpskim pravoslavnim bogoslovijama”, konkretno za 5. razred predmeta „Istorija srpske crkve”, još iz 1921. godine.

Obratite pažnju —– nastavni plan i program PREDLOŽEN od Sinoda SPC —– odobren je i 1930. od resornog ministra Ministarstva prosvjete (Odjeljenja za srednju nastavu) Kraljevine Jugoslavije; objavljen u „Prosvetnom glasniku, službenom organu Ministarstva prosvete” (br. XLVI-10, okt. 1930, Beograd).

I tu je, dakle, inkorporirana fikcija hronološke periodizacije na „srpske oblasne crkve” od 1766/7. do 1919, no, svejedno, taj sadržaj nastave —– dok ne napišu još istinitije —– iz razloga da ne prebivaju u dušepogubnom grijehu laži, preporučujem i novovosnovanoj svetosavskoj školi ogranka Crkve Srbije u Podgorici, da se nauče: - SAMOSTALNOST Mitropolije i vladikâ na Cetinju (Petra I, Petra II, Nikanora Ivanovića, Ilariona Roganovića, Visariona Ljubiše, Mitrofana Bana, s tim da dopišu Savu Petrovića-Njegoša i Arsenija Plamenca i mnoge još starije crnogorske mitropolite, „mitropolitâ iz raznih plemena”, počevši od 1485. i mitropolta kir Visariona); - PRIZNANJE crkvene samostalnosti Mitropolije od drugih pomjesnih pravoslavnih crkava; - osnivanje EPARHIJA CRNOGORSKIH; naš, SVETI SINOD Crne Gore; - konsistorije eparhija samostalne Mitropolije…

MINISTARSTVO PROSVETE KRALJEVINE JUGOSLAVIJE - Odeljenje za srednju nastavu. - S.n.br. 27081, od 5. septembra 1930. god. u Beogradu

 

Na predlog Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve Sin.br. 2.471/Zap. 1.031 od 3. septembra 1930. godine i čl. 4, 6. i 10. Pravilnika o srpskim pravoslavnim bogoslovijama

USVAJAM:

priloženi nastavni plan i program za srpske pravoslavne bogoslovije, s tim da se i nastavni plan i program imaju primeniti privremeno još u početku ove školske godine. Novi nastavni plan i program ima se u potpunosti primeniti u I razredu. U II i III razredu primeniće se s obzirom na već postojeći nastavni plan iz 1928. godine, o čemu će Odeljenje za srednju nastavu izdati potrebna uputstva. U IV i V razredu ostaje STARI NASTAVNI PLAN iz 1921. godine, a nastavni program primeniće se ukoliko je to moguće.

- Ministar prosvete, B. Maksimović s. r.

PROGRAM IZ ISTORIJE SRPSKE CRKVE

5. razred (dva časa nedeljno)

 […]

PETI PERIOD. Od prisajedinjenja Pećke i Ohridske patrijaršije Carigradskoj patrijaršiji i postanka novih oblasti crkava srpskih do ujedinjenja srpske crkve i vaspostavljanja Patrijaršije srpske (1766/7-1919).

 […]

V) SRPSKA CRKVA U CRNOJ GORI

— 1. Stara Zetska episkopija, zatim mitropolija, kao začetak ove oblasne Crkve srpske. Premeštanje stolice Mitropolije dok se nije ustanovila na Cetinju.

— 2. Postepeno stvaranje teokratije u Crnoj Gori. Period mitropolitâ iz raznih plemena.

— 3. Mitropoliti Petrovići Njegoši: Danilo, Sava, Vasilije i Petar I.

— 4. Zavisnost mitropolije u crkvenom pogledu od Pećke patrijaršije sve do prisajedinjenja njenog Carigradu.

Dolazak SAMOSTALNOSTI same po sebi posle ovog čina za vreme mitropolita Petra I i PRIZNANJE TE SAMOSTALNOSTI od strane drugih pravoslavnih crkava. Mitropolit Petar II.

— 5. Prestanak teokratske uprave u Crnoj Gori. Mitropoliti: Nikanor Ivanović, Ilarion Roganović; osnivanje Cetinjske bogoslovije i uređenje penzija starim i iznemoglim sveštenicima. Visarion Ljubiša. Mitrofan Ban kao zavodilac bolje discipline u sveštenstvu, nošenja svešteničkog odela, plata svešteničkih; ustanovljenje konzistorije, ustanovljenje Zahumsko-raške eparhije, docnije i Pećke, i uvođenje sinodalnog uređenja.

— 6. Konkordat s Rimom. Obnovljenje Barske katoličke arhiepiskopije sa slovenskim bogosluženjem.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Milena Cavor

DA JE VJECNA nasa domovina CRNA GORA