12 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska narodna nošnja: Nasljeđe i znamenje za budućnost

Istorija

Comments 3
PODŚETNICA

Crnogorska narodna nošnja: Nasljeđe i znamenje za budućnost

Autor: Antena M

  • Viber

Kupovala se jednom u životu i čuvala u škrinjama kao najveća, često i jedina, dragocjenost. Nosila se s ponosom na bratstveničkim skupovima, svadbama i svečanim prigodama, oblačila s tugom za pokajanja, ostavljala za vječni put ili u nasljeđe potomstvu, prenosila s koljena na koljeno, iz vijeka u vijek, iz daleke prošlosti do današnjih dana.

Foto: KUD Njegoš

Crnogorska ženska narodna nošnja mirisala je na majčinu dušicu, zrele dunje ili grki pelin, a muška na duvan, luč i barut. Ljepotom joj je bila dorasla samo Crna Gora. Divili su joj se izvanjci, njen raskoš opisivali putopisci i etnografi, opjevali pjesnici, ovjekovječili slikari, fotografi, vajari...

Crnogorsku narodnu nošnju i njenu neprolaznu ljepotu dostojanstveno reprezentuju i karijatide na Lovćenu, mermerne Crnogorke koje nose na plećima crnogorski Partenon i bdiju nad mirom lijepog vladike koji je više od mantije volio narodno odijelo.

Tokom druge polovine prošlog vijeka i početkom ovog stoljeća narodna nošnja je čuvana kao uspomena na prohujala vremena u porodičnim škrinjma, etnološkim zbirkama i muzejima u kojema su bili izloženi reprezentativni primjerci iz minulih epoha. Tradcionalno narodno ruho povremeno bi zasjalo u filmovima i pozorišnim predstavama s istorijskom tematikom ili na nastupima folklornih ansambala kulturno-umjetničkih društava.

Na razmeđu dva vijeka i dva milenijuma, paralelno sa snaženjem pokreta za obnovu državne nezavisnosti Crne Gore i crnogorska narodna nošnja se spontano i nenametljivo vraća u modu. Najprije kao dio ikonografije na suverenističkim skupovima, a zatim kroz uniforme počasne garde, posade Montenegroerlajnsa, sudijske toge ... Tradicionalna nošnja inspirisala je i modne kreatore, pa su stilizovane varijante dolama, zlatog veza, ošvica, toka i ćemera zasjali i na modnim pistama.

Istorijske 2006. godine Crna Gora je na referendumu obnovila status nezavisne države, a vještina izrade i ukrašavanja crnogorske svečane nošnje deceniju kasnije  stekla status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra. Kao dio nacionalne baštine, narodna nošnja ponovo blista starim sjajem. Tradicionalna i moderna. Svevremena. Vječna, k'o i Crna Gora.

 (Rubrika Podśetnica realizuje se u saradnji s Prijestonicom Cetinje)

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Pogledizdaleka

@Mila .. jeste narod je odgovaran sto glasa za izdajnike CG. Vlada ima osobu koja bi trebala da registruje nase blago da je srece a ne da ga prepisuje drugima. Ima tu dosta predmeta kao crkve, narodna nosnja, gusle itd itd.

Mila

@Pogledizdaleka ko? Pa mi, nego ko?

Pogledizdaleka

Stavio sam na Wikipedia: Crnogorska narodna nosnja i evo sto sam dobio: The page "Crnogorska narodna nosnja" does not exist. Ko je odgovoran za ovo da se nase blago ne prikaze kao crnogorsko.