24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorci i Crnogorke na fotografijama Imperijalnih ratnih muzeja

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

Crnogorci i Crnogorke na fotografijama Imperijalnih ratnih muzeja

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Fotografije iz Kraljevine Crne Gore: na ulici, sprovodu, kafani…

Likovi crnogorskih vojnika, oficijera i podoficijera, kao i sveštenstva autokefalne Mitropolije - Crnogorske pravoslavne crkve.

I mali i veliki Crnogorci, i staro i mlado — uključujući guslara i njegovu publiku — na tepelucima kapâ nose zlatni monogram „H.I”.

Slike su dio impozantnih zbirki Imperijalnih ratnih muzeja (IWM), čiji je embrion osnovan 1917. u Londonu, a za publiku otvoren 1920. godine.

Muzeji sada imaju pet filijala u Engleskoj. Prvotno su bilježili svjedočanstva građanskih i vojnih napora i žrtava Ujedinjenog Kraljevstva tokom Prvog svjetskog rata, ali je nadležnost muzejâ u međuvremenu proširena na sve sukobe u koje su umiješane britanske ili snage Komonvelta od 1914. do 2012. godine.

Zbirke Imperijalnih ratnih muzeja „obezbjeđuju i podstiču proučavanje i razumijevanje istorije modernoga rata i ratno iskustvo”. Obuhvataju arhive: ličnih i službenih dokumenata, fotografija, filmskog i video materijala i zapisa usmene istorije, obimnu biblioteku, veliku umjetničku kolekciju i egzemplare vojnih vozila i aviona, opreme i drugih artefakata. Muzej se finansira državnim grantovima, dobrotvornim donacijama i prihodima kroz komercijalne aktivnosti kao što su maloprodaja suvenira, licenciranje i izdavaštvo.

U oko 11 miliona fotografija, razvrstanih u 17.263 kolekcije, nalaze se, dakle, i fotografije iz Kraljevine Crne Gore, saveznice Velike Britanije u Prvom svjetskom ratu.

Onomad snimljene ponajboljim aparatima, slike su odlične rezolucije i izoštrenosti.

Iz zbirke Imperijalnih ratnih muzeja evo u doslovnom prijevodu natpisa za fotografije (izvorno ponekih očigledno neprecizno upisanih), a redosljedom kojim ih ovđe reprodukujemo:

- „Crnogorski vojnici (ili grupa mještana) slušaju slijepog muzičara na Cetinju”; - „Crnogorke u nacionalnim nošnjama”; - „Crnogorski sveštenik nosi pušku”; - „Sahrana albanskog vojnika na Cetinju”, dvije slike s istom legendom; - „Crnogorci uživaju u piću u kafeteriji na Cetinju”; - „Crnogorski poštar na poslu”; - „Crnogorski dječaci u nacionalnim nošnjama”.

.

.

.

.

.

.

.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR