10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PJEŠČANI SAT: Za Čast, Pravo i Slobodu Crne Gore

Pješčani sat

Comments 7

PJEŠČANI SAT: Za Čast, Pravo i Slobodu Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

21.02.1924.

Unakaženo udarcima, ranama i polomljenim kostima, 21. februara prije 99 godina, tijelo kapetana Šćepana Mijuškovića bačeno je u ponor. Sedamdeset i dva dana kasnije pronađeni, posmrtni ostaci crnogorskog oficira svjedočili su kako se srpska, okupaciona žandarmerija odnosila prema Crnogorcima, vezanim ljudima, pa čak i onima kojima je kačila medalje i kitila revere zbog iskazanog junaštva u odbrani Srbije.

Šćepan Mijušković rođen je 1872. u Pješivcima karaj Nikšića u Knjaževini Crnoj Gori. Školovao se na Cetinju, a vojničku i oficirsku karijeru, kao zapovjednik Pješivačkog i Čevsko-Bjeličko–Pješivačkog bataljuna, gradio kroz dva Balkanska i kroz Prvi svjetski rat. Zbog čistog obraza i iskazanog herojstva dodijeljena su mu brojna odličja. Medalju sa Karađorđevom zvijezdom uručila mu je srpska kruna. Ista ona, koja ga je po ulasku u Crnu Goru, nakon nelegitimne skupštine 1918. pritvorila u podgoričku Jusovaču.

Grijeh Šćepana Mijuškovića i grupe oficira, takođe utamničenih, bio je što nijesu htjeli, ni željeli pogaziti zakletvu, barjak i krunu, svoj šinjel skinuti da bi obukli drugi, crnogorsku kapu, zamijeniti šubarom. Njihov grijeh bio je ljubav prema Crnoj Gori i nepristajanje na brisanje njenog imena, nakon rata u koji je ušla da brani svog dželata.

Nijesu im oprostili borbu za Cast, Pravo i Slobodu Crne Gore.

Odbio je Šćepan pokloniti se Petru Karađorđeviću, a odbio je i njegovu penziju.

Mijušković je učesnik Božićnog ustanka i potpisnik Izjave oficira iz 1920. kojom se dokazuje neustavnost i ništavnost odluka Podgoričke skupštine iz 1918. 

Nakon izlaska iz tamnice živio je u Nikšiću, ali pod stalnim podozrenjem i nadzorom vlasti, koja ga optužuje za održavanje tajne veze sa komitama.

Žandarmi su 21. febrauara1924. ponovo uhapsili Mijuškovića i sa grupom oficira i rođaka pritvorili u žandarmerijsku kasarnu. Zvjerstvo i brutalnost kojima su ih podvrgli otkriveno je nakon obdukcije, Šćepanovog tijela. Tučen je željeznim šipkama i vrećama napunjenim pijeskom, a pokazalo se da je imao smrvljena rebra, i da je podvrgnut torturi vađenja organa. Organizator ubistva bio je žandarmerijski kapetan Milan Kalabić, otac Nikole Kalabića, četničkog komandata iz II svjetskog rata.

                                                                                                                                                        N.B.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

rajo

Oj Srbijo prokletnice Prokleta ces vjecno biti Sve mi da ti oprostimo Bog ti nece oprostiti

Branka

Čitate li ovo glasači popova, lopova i kriminalaca? Priželjkujete da ponovite sve ovo izdajnici. Mislite da možete da radite što oćete jer je sad sve ovo vaše kao onaj isprdak iz Budve. Primiče se vrijeme da se okušamo čije je što i ko što može.