16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Don Brankova molitva za mir i ljubav među ljudima

Pješčani sat

Comments 6
PJEŠČANI SAT, 8. april

Don Brankova molitva za mir i ljubav među ljudima

Autor: Antena M

  • Viber

Životni put Branka Sbutege omeđila su dva aprila i planet Boka, koji ga je opčinio i zauvjek vezao svojom bezvremenom ljepotom. Ovaj potomak osam vjekova stare bokeljske porodice rođen je na današnji dan, 8. aprila 1952. u Kotoru, a ovozemaljski vijek okončao u istom gradu 54 godine kasnije, 27. aprila 2006.

Između ta dva datuma protekao je život jednog nesvakidašnjeg intelektualca, uglednog katoličkog sveštenika, župnika crkve Sv. Eustahija u Dobroti, kancelara Kotorske biskupije, duhovnika malteških vitezova, teologa, filozofa, humaniste, vrsnog znalca i zaštitnika kulture, umjetnosti i ljudske duše.  

U Kotoru je završio Gimnaziju i Muzičku školu, medicinu je studirao u Beogradu, teologiju i filozofiju u Zagrebu, Beču i Rimu, gdje je završio studij na Papinskom sveučilištu. Za sveštenika je zaređen na Gospi od Škrpjela 1978, a tri godine kasnije postao je župnik crkve u Dobroti. U jednoj od najmanjih katoličkih župa u svijetu stvorio je zaseban svijet teosa, umjetnosti i filizofije, ozračje u kom su se, čudnim putevima gospodnjim, susretali renesansni duh i ideali slobode.

 Don Branko je imao i rijedak književni dar, ali je uspio objaviti samo dvije knjige “Stara književnost Boke” (koautor) i “Kurosavin nemir svijeta”, kao i brojne članke, osvrte, polemike. Posthumno je objavljena njegova poetska zbirka “Sebedarje”.

 

U mračnim devedesetim mirotvorac u svešteničkoj odori suprotstavio se „Balkanijadi“, promovišući duh tolerancije, suživota, razboritosti i hrabrim, beskompromisnim antiratnim stavom vodio rat protiv rata. Svoj humanizam iskazivao je i osnivanjem centra za pomoć izbjeglicama iz bivše Jugoslavije u Italiji, a krajem devedesetih i Karitasa pri Kotorskoj biskupiji. Život je posvetio molitvi za mir i ljubav među ljudima.

Volio je Crnu Goru i bio pobornik obnove njene državne nezavisnosti. Govorio je: „Da nije bilo te pobjede crnogorske političke linije danas bismo bili Srbija“. Srpsko-crnogorski državni savez vidio je kao „puku virtuelnu stvarnost“ i Crnoj Gori predviđao neumitnu evropsku sudbinu. Ali taj dan nije dočekao. Planet Boka osvanuo je u nezavisnoj Crnoj Gori 25 dana nakon don Brankove smrti.

Dvadeset šestog aprila 2006. godine u crkvi Sv. Eustahija utihnule su orgulje čije je dirke četvrt vijeka prebirao  sveštenik s božjom iskrom, koji je volio ljude svih vjera i nacija. Njegova davno zapisana molitvena poruka s protokom vremena samo potvrđuje misaonu snagu i duhovnu veličinu don Branka Sbutege: „Ja nikog ne mrzim i dok god sam živ braniću se svojom ljubavlju. Molim vas, pokušajte i vi“.

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Bokara

Njegov rani odlazak, ne nadoknadiv gubitak ne samo za Boku K. Nego i šire.

Dragan PV

Izuzetan intelektualac i humanista. Čast mi je bilo upoznati ga i biti prijatelji. Laka mu zemlja i carstvo nebesko.