22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjaz Nikola u Stambolu na Bosforu

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 6
PJEŠČANI SAT, 7. avgust

Knjaz Nikola u Stambolu na Bosforu

Autor: Antena M

  • Viber

7.08.1883.

Uz topovske salve i najviše državne počasti na današnji dan prije 140 godina knjaz Nikola Petrović Njegoš stigao je u Carigrad, na poziv turskog sultana Abdul Hamida II. Bio je to prvi mirnodopski susret vladara jedne male balkanske države i suverena jedne od najmoćnijih svjetskih sila, nakon skoro četiri vijeka međusobnih sukoba i ratova.

Uoči polaska na dugo putovanje ka Bosforu knjaz Nikola objavio je proglas u kojem objašnjava crnogorskom narodu da su „vjekovi junačke borbe između Crne Gore i Carevine Turske okonačani sa željenim mirom, uzajamnim uvažavanjem i dobrim prijateljskim odnosima“.

„Sa čuvstvima iskrenoga uvaženja i prijateljstva prema njegovom Veličanstvu, ja preduzimam ovi put sa toplom željom da ovi odnošaji postanu još čvršći i stalniji, da Crna Gora u preduzetom mirnom razvitku svojem stane uživati plodove prijateljskoga susjedstva na svijema granicama svojijema“, poručio je knjaz Nikola u proklamaciji.

O svečanom dočeku i toploj dobrodošlici u osmanskoj prijestonici i Topkapi palati pisala je domaća i evropska štampa, a lično svjedočanstvo ostavio je u svojim Memoarima i knjaz Nikola. Tokom boravka u Carigradu potpisan je i protokol o razgraničenju Crne Gore i Turske nakon Veljeg rata, a crnogorski vladar dobio je na poklon od sultana luksuzni dvorac Emirgijan na Bosforu i najveće carsko priznanje Orden Osmanlija prvog reda.

Sultan Abdul Hamid odlikovao je i knjaginju Milenu Lentom Šefakta u brilijantima. Bilo je to tokom druge posjete knjaza Nikole Carigradu, šesnaest godina kasnije, u avgustu 1899, kada su na petnaestodnevno putovanje, pored vladarskog para, pošli i princ Mirko, ministar spoljnih poslova Gavro Vuković i brojna pratnja. I ova posjeta opisana je u Memoarima crnogorskog šefa diplomatije i u dnevničkim biljaškama knjaza Nikole u kojima, pored državnog i protokolarnog sadržaja, iznosi niz zanimljivih detalja o tome kako je knjaz Mirko svirao tursku himnu sultanu, kraljica Milena posjetila harem, knjaz Nikola dobio na poklon jahtu i rasnog konja...

„Glas Crnogorca“ pisao je i o srdačnom prijemu knjaževske porodice u Carigradskoj patrijaršiji i riječima kojima je patijarh pozdravio crnogorskog vladara:  

„Srcem punim radosti pozdravljam dolazak Tvog Visočanstva po drugi put u ovome caru od gradova, gdje si gost jednog velikodušnog Cara, moga Gospodara. Ovu radost dijeli sva velika crkva Hristova, koja je njegovala u pravoslavlju pobožni narod crnogorski, koji je neprekidno vjekovima sačuvao vjeru, jezik i običaje svojijeh otaca“.

I pored ovih riječi kojim je carigradski patrijarh iskazao poštovanje i priznanje crnogorskom vladaru, crnogorskom narodu, crnogorskoj crkvi, crnogorskom jeziku - nepune dvije decenije kasnije crnogorsku državu i autokefalnu crkvu ugasila je bratska Srbija sa dinastijom Karađorđevića na čelu. Kraljevskaj porodica Petrović Njegoš, koja je tokom Prvog svjetskog rata napustila Crnu Goru, svrgnuta je s prijestola 1918. godine.    

S vlasti je 1909. svrgnut i 34. sultan Osmanskog carstva Abdul Hamid II. Preminio je 1918. i sahranjen u svojoj zemlji. Posljednji crnogorski vladar iz dinastije Petrovića nadživio je tri godine osmanskog protivnika i carigradskog prijatelja, ali su njegovi zemni ostaci skoro sedam decenija počivali u tuđini.

 

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

@Uroš Crna Gora je tada imala oko 10 hiljada vojnika, dovoljno da sebe odbrani od bilo koga. Pritom imala je garancije da nas Austrougarska neće napadat… Ali veliki pritisci iz Srbije da se postavi srpski general na čelo naše vojske je uništio našu odbranu i znamo što je bilo kasnije…

Preci

Imaji li nedje informacije ko je na ovoj fotografiji od naših? Zna li ko?

Krsto

Kralj Nikola i sultan Hamid II su bili cestiti ljudi ali i naivni.. Otomansko carstvo se raspadalo a Sultan je odbio da proda Palestinu Jevrejima iako su mu oni nudili dovoljno novca u zlatu da vrati sve dugove.Tad su mu rekli da ce Palestinu ipak uzeti i to besplatno.