13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bila jednom jedna Kraljevina

Izvor: Comerio Luca, 1910.

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 3
PJEŠČANI SAT, 15. avgust

Bila jednom jedna Kraljevina

Autor: Antena M

  • Viber

15.08.1910.

Usvajanjem  Zakona o proglašenju Knjaževine Crne Gore za Kraljevinu u Narodnoj skupštini na Cetinju, koja je prvi put zasijedala u novosagrađenom Vladinom domu, na današnji dan 1910. godine Crna Gora je uzdignuta na rang kraljevine, članovi vladarske porodice Petrović – Njegoš dobili titule kraljevskog visočanstva, a Cetinje postalo 26. kraljevska prijestonica u Evropi.

 

Obraćajući se narodnom poslanicima na svečanoj sjednici koja je počela 15. avgusta u 6 sati ujutru, kralj Nikola je podsjetio da je crnogorska kraljevina obnovljena na državnim temeljima koje su od 10. vijeka gradili vladari iz dinastija Vojislavljevića i Balšića.

„Duboki su temelji ovoj obnovljenoj kraljevini našoj. Oni silaze do nekadašnjih zetskih kraljeva Vojislava, Mihaila i Bodina. Vrijeme je rušilo samo ono što je nad zemljom bilo, ali što je izidano bilo u njoj i što je usađeno u srcima slobodnih gorštaka ovih planina, to nijedan silnik koji je na našu otadžbinu nasrtao, nije mogao porušiti. Na tome dubokom temelju počeli smo mi zidati, i danas evo staroga kraljevstva našeg opet da blista pod suncem nebeskim”.

  Trodnevnim svečanostima na Cetinju, kojim je obilježena i pedeseta godišnjica vladavine Nikole Petrovića Njegoša i zlatni pir vladarskog para,  prisustvovali su predstavnici 50 zemalja. Među njima su bili:  kralj i kraljica Italije, kralj i prijestolonasljednik Bugarske, prestolonasljednici Srbije i Grčke, veliki ruski knez Nikolaj Nikolajevič Romanov, a turskog sultana zastupao je Hilmi-paša.

 Obnovi crnogorskog kraljevstva  posvećena je velika pažnja u evropskoj i svjetskoj štampi. Najuticajniji listovi toga doba pisali su o pregalaštvu crnogorskog naroda koji je vjekovima čuvao zublju slobode na porobljenom Balkanu.  Priznanje hrabrosti jednog malog naroda i mudrosti njegovog vladara  iskazali su kroz telegrame, čestitke i tekstove u štampi evropski carevi, kraljevi, predsjednici vlada, književnici, umjetnici. Neki od njih bili su na Cetinju i zajedno sa vladarskom porodicom i narodom slavili obnovu crnogorskog kraljevstva. U slavlju su učestovali vjerski poglavari i predstavnici svih konfesija u Crnoj Gori. 

Svečanost koja je 15. avgusta počela „zvonjenjem crkvenih zvona i 21 topovskim metkom u prijestonici i unutrašnjosti“ trajala je tri dana. Na cetinjskim kućama bile su istaknute crnogorske zastave, a grad okićen slavolucima, girlandama, grbovima. Svirala je vojna i gradska muzika, priređivani svečani prijemi, defilei, koncerti, pozorišne predstave, garden parti, bakljade, narodno veselje...

 

Snimatelji više evropskih filmskih kuća zabilježili su kamerom jubilarne svečanosti u Crnoj Gori avgusta 1910. godine. Tu su i fotografije Rudolfa Mosingera, Martina Gordana, Komerija Luca,  Teodora Norgejta da posvjedoče o jednom velikom danu u istoriji jedne male ali žilave balkanske Kraljevine, koja je vjekovima, i u ratu i u miru, i sabljom i perom i mudrošću i diplomatijom branila slobodu i čuvala državu.

 

 

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

westcoaster

@jovica Sutjeska je postala poznata po svojem hucanju. Tako treba i da ostane u buducnosti. Nema cega da se Sutjeska stidi da bi sumila. To treba zapamtit i nikad zaboravit.

Licina

Moja Domovina mene pazi da me četnik Dje ne zgazi.. moja Domovina mene voli da me nešto ne zaboli.. Država koja svoje Gradjane Crnogorce nevidi, nečuje i uglavnom iseljava sa njenim Sistemom. Nikad svatili i razumjeli važnost zadržavanja Ljudi. Kompezovali nas za doseljenike I sad problem nastaje..

jovica

A danas : Tužno šumi Sutjeska.....