14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević: Krivokapićeve poruke opasne; Strugar: Odugovlačenje formiranja Vlade vezano za zdravstvenu situaciju

Javna rasprava

Comments 1

Kovačević: Krivokapićeve poruke opasne; Strugar: Odugovlačenje formiranja Vlade vezano za zdravstvenu situaciju

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Komentarišući poruku mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića da “ako imate vjeru nećete se zaraziti pričešćem istom kašikom”, te da vjera može pomjeriti planinu, novinar Duško Kovačević u emisiji Javna rasprava kazao je da su takve poruke opasne u epidemiološkom smislu.

“Krivokapić pretjeruje sa uplitanjem jevanđeljskog kada je u pitanju politika. Na taj način radi protiv tih ideja. Ubijeđen sam da nema političkog marketinga, nego da tako iskreno misli. Previše profano koristi religiju. Bojim se da će tako sebi okruniti autoritet. Zdravko je počeo da daje mistički prizvuk čitavoj priči, a politika je vrlo realna”, kaže Kovačević.

Komunikolog Miodrag Strugar je rekao da ne zna kojem Zdravku da vjeruje.

“Da li onom koji tvrdi da se sa jakom vjerom nećete zaraziti, a on je bio zaražen. Da ne pominjemo pokojna sveštena lica, ali znamo da su i patrijarh i Joanikije zaraženi i time je uputio da oni dovoljno ne vjeruju čim su uspjeli da se zaraze koronavirusom”, navodi Strugar. 

Krivokapić, smatra predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, nametljivo ide sa pričom crkvene terminologije.

“Percipiram da sadašnji sastav vlade koji ima jake relacije sa crkvenim strukturama čitavo djelanje je osiguravanje podrške od samih crkvenih struktura za naredne izbore”, ističe Vuksanović.

Odugovlačenje izbora vlade između ostalog je, po mišljenju Strugara, vezano za zdravstvenu situaciju.

“Pretpostavljam da će za dvije tri nedjelje doći do pada oboljelih i ta vlada i o tome razmišlja, da ne dođe dok je rast oboljelih pa da ona mora da preuzme odgovornost za tako nešto, jer se donose nepopularne odluke”, kaže Strugar. 

O kandidatu za Ministra prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesni Bratić

Govoreći o kandidatu za Minstarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesni Bratić, te zahtjevima NVO da Krivokapić povuče njenu kandidaturu, Vuksanović je kazao da želi da Krivokapić ne padne pod pritiscima, već da ostavi Bratić na predviđenoj poziciji.

“Jer sve drugo bi bilo šminkanje. Bratić je reprezent nove vlasti. Ona ima visok senzibilitet, te vidi ustaše na svakom ćošku. Navijam da ostane na toj poziciji”, kazao je on. 

Strugar je saglasan sa Vuksanovićem i smatra da nije slučajno što je to Minstarstvo prepušteno bez uslova.

Napominje da postoji očigledna bliskost mandatara i SPC.

“Mislim da dio sukuba koji postoje unutar tri vladajuće koalicije nijesu uvijek stvarni sukobi. Mislim da je riječ o strahovima da Krivokapić ne postane toliko jaka politička ličnost i osnuje partiju. On je rekao da neće osnovati partiju ali nije rekao ako neko drugi osnuje da se neće priključiti i biti vrlo pažljivo slušan”, navodi Strugar.

Govoreći o odgađanju sjednice skupštine za 2. decembar, Vuksanović je kazao da će Vlada biti formirana jer niko neće od sadašnjih konstituenata vlasti prhvatiti etiketu da je onemogućio formiranje vlade koja predstavlja diskontinuitet u odnosu na 30 godina vladavine DPS-a i koalicionih partnera.

“To bi ih politički puno koštalo”, ističe Vuksanović. 

Polaganje vijenca na spomen ploču na starogradskim bedemima u Budvi

Razlozi postavljanja vijenca po Strugaru su politički i podanički.

“To nije slavljenje dana primirja jer onda bi Crna Gora kao pobjednica u prvom svjetskom ratu, a nestala nakon toga rata, onda bi se slavilo sa ambasadama svih zemalja iz pobjedničke alijanse i sigurno se ne bi slavilo u Budvi jer Budva nije bila prepoznata kao mjesto i poprište neke važne bitke u Prvom svjetskom ratu”, kaže Strugar. 

Polaganje vijenca je po Kovačeviću pretjerivanje.

“Ne smijemo da pretjeramo, mi smo dobili šansu da budemo samo jednaki sa svima ostalima. Srbija bi trebalo da se suzdrži, makar u ovom momentu, od poteza koji bi mogli raspiriti netrpeljivost”, navodi Kovačević. 

Srpska zastava na ambasadi Hrvatske

Razvijanje trobojke na ambasadi Hrvatske za Vuksanovića nije neočekivano.

“Ti ljudi time pokazuju da ne oni poštuju zastavu sa kojom toliko mašu sve ovo vrijeme. Zastava treba da bude izraz poštovanja a ne provokativno sredstvo. Ali oni su samo izvođači radova. Nikog od njihovih autoriteta nijesam čuo da se ogradio od toga”, kaže Vuksanović. 

Izbori u Americi

Za Kovačevića izbori u Americi su sumnjivi i naglašava da pobjeda Bajdena u regionu može donijeti nestabilnost.

Strugar i Vuksanović nijesu saglasni sa takvom konstatacijom.

“U regionu ništa neće biti isto. Mislim da mnogo sanjani velikodržavni projekti iz devedesetih polako postaju svjesni da im više neće moći biti”, kazao je Strugar.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

stari borac

Mozda ste u pravu, neka se prospu da se vise ni ne mogu pokupiti.Neka kace ikone da ih cuvaju i prime po ustanovama koju babu da im gasne radi uroka.Taj nivo nije za nasu ponosnu,cojsku i naprednu drzavu koja stremi evropskim vrijednostima.Za sve treba imati mjeru.