8 °

max 10 ° / min 8 °

Nedjelja

24.01.

10° / 8°

Ponedjeljak

25.01.

10° / 8°

Utorak

26.01.

8° / 2°

Srijeda

27.01.

6° / 0°

Četvrtak

28.01.

8° / 1°

Petak

29.01.

8° / 5°

Subota

30.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević: Vučić će pokušati da utiče na odabir mitropolita i  srpskog partijarha; Vuksanović: Buduća Vlada ekvivalent pokrajinskoj Vladi u Vojvodini

Javna rasprava

Tag Video
Comments 1

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Kovačević: Vučić će pokušati da utiče na odabir mitropolita i srpskog partijarha; Vuksanović: Buduća Vlada ekvivalent pokrajinskoj Vladi u Vojvodini

Akcenti iz Javne rasprave!

Novinar Duško Kovačević kaže da je smrt partijarha srpskog Irineja veliki gubitak i za veće crkve i za veće države. Sada su, kako je kazao u našoj emisiji "Javna rasprava" upražnjene dvije pozicije, Irinejevo i Amfilohijevo. Pitanje je, dodaje, hoće li politika uticati na odabir novih.

Kovačević napominje i da je Amfilohije bio autonoman, a da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da utiče na odabir miropolita i partijarha.

“Volja crnogortskog naroda treba da se pita kada se bude birao mitropolit. Vučić će pokušati da instalira nekog ko mu je bliži, poslušniji nego što je to bio Amfilohije”, smatra Kovačević.

Komunikolog Miodrag Strugar, takođe, vjeruje da će politika imati uticaj na odabir crkvenih poglavara.

"Smrću velikodostojnika crkve gube i političke snage, Vučić i vladajuća koalicija u Crnoj Gori, posebno mandatar Zdravko Krivokapić, navodi Strugar.

"Vjerujem da će crnogorski narod za nekih desetak godina učestvovati u nekim litijama koje će organizovati MCP da dobiju autokefalnost i da se oni počnu pitati”.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović je saglasan da će Vučić uticati na odabir miropolita i partijarha i vjeruje da Vučić već ima opcije za te pozicije, te da vjerovatno i ima snage da to realizuje.

Sagovornici u našoj emisiji ne vjeruju da će u Crnoj Gori biti okupljanja zbog smrti Irineja.

Dogovor nove vladajuće većine o podijeli mjesta po dubini

Govoreći o dogovoru Krivokapića i šefova poslaničkih klubova o podjeli mjesta po dubini, Kovačević je kazao da je posrijedi foliranje.

“Opet se fingira i prave razne namještalje, nepotističke da ne kažem koruptivne, “Ajmo mi da se dogovorimo ko će što da dobije, pa ćemo onda zamazati javnosti oči i isfolirati neki konkurs”, kazao je Kovačević.

Strugar smatra da će sve biti isto, samo će, kako je kazao biti zavijeno u oblande.

“Znamo da su osuđivali partitokratiju i klijentelizam. Svaki građanin Crne Gore mogao da vidi da, teško neko ko nije partijski angažovan, može zavrijediti neku ozbiljnu funkciju. Opozicija je pokazala, dok je bila na vlasti u Budvi, da je isto radila kad je to u pitanju kao i DPS, jasno su i po dubini i po širini podjelili sve. Koliko vidimo, iz najava, tako će i sad funkcionisati, a na nama je da se nadamo da će makar postaviti kadar koji je stručan”, kaže Strugar.

Šefovi poslaničkih klubova, primjećuje Strugar, svaki uspjeh žele da prihvate kao svoj, a svaki neuspjeh hoće da svale na pleća Zdravku Krivokapiću.

“Ako hoćete da formirate Vladu, vi onda pristajete i na sve dobre i loše stvari i imate zajedničke ciljeve, ovdje toga nema. Ne bi me iznenadilo da sam Krivokapić zajedno sa svojim timom u posljednjem trenutku ima konferenciju na kojoj će saopštiti razloge zbog kojih neće pod tim uslovima biti premijer”.

Buduća Vlada je, po mišljenju Vuksanovića, ekvivalent pokrajinskoj Vladi u Vojvodini.

“I u pokrajinskoj vladi u Vojvodini imate 12 ministarstava sa tim što su kultura i obrazovanje odvojeni. Posmatrati jedan proces iz daljine ili sudjelovati u njemu je sasvim nešto različito i tu različitost sad, ne samo da vide nego i kušaju predstavnici nove vlasti. Čitava terminologija i rvanje kroz koju formu da to upodobe, je zapravo problematika kako zadovoljiti sve, a vidite paradoksalnu situaciji, da novu većinu kad prebrojite, ja ne znam ko je tu zadovoljan”, kazao je Vuksanović.

Komentraišući dokument prema kojem je navodno Paja Velimirović priznao da je po nalogu Katnića optužio Andriju Mandića i Milana Kneževića i zbog čega je srpsko tužilaštvo baš sad medijima plasiralo takvu informaciju, Strugar je kazao da je posrijedi politička stvar.

“Srpsko tužilaštvo to radi jer se sad predmet nalazi pred Apelacionim sudom i na taj način hoće da pomogne onima koji su prvostepeno osuđeni na te kazne”, zaključuje Strugar.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

NEBIH SE ZACUDIO DA BIVSEG MINISTRA VOJSKE A SAD POLICIJE VULINA POSTAVI ZA PATRIJARHA,MADA I RUSKI KADAR NEZAMENLJIVI IVICA DACIC NIJE OTPISAN HAHAHAH