13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Strugar: Crkva stavila šapu na Crnu Goru, očekujem građanske proteste

Javna rasprava

Comments 6

Strugar: Crkva stavila šapu na Crnu Goru, očekujem građanske proteste

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović u našoj emisiji "Javana rasprava" kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nikad neće biti idealan, te da svi neće biti zadovoljni. Smatra da bi imovina trebalo da bude državna.

Upitan da li je saglasan sa ocjenom premijera da je aktuelni Zakon najviše usvojen zbog imovine, Vuksanović kaže "naravno da nije".

„Zakon je imao jednu emancipatorsku misiju koja je neophodna sekularnoj Crnoj Gori. Nakon 30.08. u tom sekularnom smislu smo se vrtili korak unazad. Treba čuti sve vjerske tradicionalne zjednice, sjesti sa njima i ponovo sa njima razgovarati“, naveo je on.

Komunikolog Miodrag Strugar kaže da ima logike da pitanje imovine ne bude tretirano Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Za to, kaže, treba mijenjati drugi zakon.

Tvrdi da su na Vladi usvojene izmjene kojima se, kako kaže, zakucava da imovina države Crne Gore bude u rukama crkve države Srbije.

Novinar Duško Kovačević ističe da mu nije jasno zašto crkva izbjegava da se registruje u Crnoj Gori.

„Treba naći rješenje da se crkva registruje u Crnoj Gori jer ona potiče iz Crne Gore“.

Strugar kaže da crkva neće da se registruje jer joj se može.

„Crkva je stavila šapu na Crnu Goru i ponaša se kao vlasnik države i to joj je nažalost bilo dozvoljeno“, navodi Strugar.

Upitan da li će URA podržati izmijenjeni Zakon o slobodi vjeriospovijesti, Vuksanović je kazao da ako je URA bila spremna da digne ruku za Jovana Vučurovića, da bude predsjednik Odbora za nacionalne manjine, ne bi bio iznenađen da nastave sa dizanjem ruku.

Komentarišući hitnost donošenja izmjena zakona, Strugar je kazao da je to moralo da se uradi zbog glasača i SPC.

Govoreći o odluci Vlade da se odluka o dodjeli zemljišta CPC stavi van snage, Strugar je kazao da niko i nije očekivao od Vlade Zdravka Krivokapića da vodi računa o vjerujućim Crnogorcima.

Upitani da li očekuju proteste vjernika CPC ukoliko izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti bude usvojen, Kovačević je kazao da ne očekuje jer je takvih vjernika vrlo malo, oko hiljadu. Dok je Strugar kazao da očekuje, ne proteste vjernika, već građanske proteste.

„Očekujem velike proteste. Skupštinski poslanici će morati da vode računa o tome. Pretpostavljam da će ti koji će protestovati koristiti slične metode kao što su to radili u organizaciji SPC“, naveo je on.

Govoreći o opozivu ambasadora, Strugar je kazao da je posrijedi revanšizam.

„Volio bih da vidim za svakog od ambasadora šta je to konkretno uradio, ili nije pa ga povlače sad“.

Dejan Vukšić, nije logično rješenje za Agenciju za nacionalnu bezbjednost, smatra Kovačević.

„Opet dobijamo političke i partijske ljude na čelu vrlo bitnih institucija. Mislim da je na to mjesto trebalo da bude stručniji čovjek“, zaključio je Kovačević.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Miso

Vucurovicu u odboru za manjine. PA ovo je strasno cini mi se da se ova vlada puno oholila sigurno ce biti protesta Crnogorci su civilizovaniji oni postuju ovu situaciju Ali to ce se sigurno promjeni ti sto se Tice policiju vojske I ANB svi su za Crnu Goru tako mozete postavljati ove marionette

Oprezno ali odlucno

Samo dobro razmislite. Ovo je partija saha. Velikosrbi ocekuju proteste i pokusace zastrasivanjima i hapsenjima da ih preduprijede. Crnogorci i manjine moraju biti organizaovani i povezani i odlucni. Izaci masovno, pa neka onda probaju hapsenja.

Protesti !!!

@Lazar Da u pravu si, ali govoriti o protestima samo vjernika CPC nema smisla. Protestovati moraju svi prodrzavni gradjani , koji zele suverenu, gradjansku, evropsku, multietnicku CG. Moraju biti sinhronizovani , dobro organizovani i masovni. Vrijeme korone iskoristiti za povezivanje i koordiniran