19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Remiković: U toku izrada konačne specifikacije za softver

Javna rasprava

Tag Video
Comments 2

Remiković: U toku izrada konačne specifikacije za softver

Autor: Antena M

  • Viber

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković, gostujući u našoj emisiji "Javna rasprava", kaže da je u toku izrada konačne specifikacije za softver. 

Ističe da nije dio te komisije i da ne bi u ovom momentu mogla da saopšti detalje rada, te da li će biti završena i da je to nešto što je u toku.

"Očekujem da to bude riješeno na zadovoljavajući način". 

Remiković objašnjava da je softver za unos i obradu podataka gotov, a da je softver za kontrolu podataka nešto drugo. 

Ističe da će građani moći da provjere podatke nakon zavrsenog unosa i obrade podataka.

“Mi očekujemo da će to biti završeno za šest mjeseci”.

Kaže da se članom 3 popisuju stranci koji imaju odobren stalni ili privremi boravak u Crnoj Gori, ili koji imaju mjesto uobičajenog boravka u Crnoj Gori.

Govoreći o takozvanim vikendašima, te da li će se praviti tabele etničkog sastava bez njih, Remiković kaže da će se taj podatak davati posebno.

“Ukoliko je lice izjavilo kad je došlo u Crnu Goru, koliko namjerava da ostane, gdje studira, gdje radi, ono nije ušlo u stanovništvo Crne Gore i taj se podatak daje posebno. 2011. ta masa popisanog stanovništva se nije davala, međutim 2003. I svim ranijim popisima oni su obuhvaćeni i davani su kao posebni kontigenti”, kaže Remiković. 

Kaže da je popis trebalo da bude održan 2021. i da u MONSTAT-u nijesu srećni što će se popis održati u decembru.

Ocjenjuje da su svi akteri uključujući i MONSTAT imali slabe strane i da nijesu na adekvatan način reagovali u pravom momentu.

Upitana hoće li se znatno promijeniti broj nacionalnih Crnogoraca u odnosu na popis 2011. Remiković kaže da se nikad nije bavila predviđanjima po pitanju etničko kulturoloških kategorija.

“To je pitanje subjektivne dimenzije i kao takvo je promjenljivo i u tom kontekstu predviđanja za ta pitnaja ne mogu biti predmet analitike. Jako je važno da ta komunikacija sa predviđanjima nije dobra jer na neki način može biti nešto što može biti izvor frustracije."

Ističe da je pored značaja registra ulazaka u Crnu Goru, stranaca i boravišnih dozvola, važan i registar lica koji odlaze iz Crne Gore kako bi se registar stanovništva upotpunio.

Kaže da je 29. novembra bilo određenih problema pri podjeli materijala za popisne komisije u Podgorici.

“Prosto je došlo do problema u organizaciji najmasovnije opštine gdje je najveći broj popisivača pozvan da u popodnevnim časovima preuzme materijal, a naše kolege iz popisnih komisija nijesu stigli sve to da pripreme. Mi smo i tada reagovali prema njima, s obzirom na to da je popis odložen, juče i danas situacija je potpuno drugačija, dolaze popisivači i potpuno normalno preuzimaju materijal”.

Upitana da li građanin može da vrati popisivača i traži drugog, Remiković je odgovorila potvrdno.

Remiković zaključuje da će MONSTAT imati veliki zahtjev za sve organe državne uprave, da sve snage usmjere da sljedeći popis bude registarski popis i da na tome počnu da rade čim se završi ovaj popis.

Na linku ispod poslušajte kompletnu emisiju: 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Znači: 1)Neće biti popisani oni koji su vani na studije ili da zarade koji €. 2) Biće popisani svi iz BiH i Srb koji se zateknu u CG i izjave (slažu) da će boraviti ođe ubuduće. ????????????????????????

Katunjanin-Miogost

U toku izrada ? A popis treba da počne ?Jesmoli mi baš toliko blesavi ili je nešto drugo po srijedo ?