12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pižurica: Iznenađen sam potezom predsjednika Milatovića, smeta mi što ne pohvali rad Vlade

Javna rasprava

Tag Video
Comments 1

Pižurica: Iznenađen sam potezom predsjednika Milatovića, smeta mi što ne pohvali rad Vlade

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da Skupštini Crne Gore vrati na ponovno odlučivanje tri zakona bila je jedna od tema naše emisije "Javna rasprava."

Komunikolog Miodrag Strugar kaže da je glavni cilj Milatovića bio da vrati zakone o privrednim društvima i lokalnim samoupravama.

“Kod Zakona o elektronskim komunikacijama postoji osnov da se vrati. Milatoviću je glavni cilj bio Zakon o lokalnoj samoupravi jer tu može da nađe podršku određenih lokalnih samouprava, prije svega sa primorja i centralne regije. Zato što vjerovatno postoje neki predsjednici opština i lokalne samouprave koje nijesu spremne na tu vrstu solidarnosti sa lokalnim samoupravama sa sjevera. Ovdje se ne shvata da se na direktan način uzima novac svim lokalnim samoupravama jer ne mogu da naplaćuju porez koji bi treba da bude 100 odsto za promet nekretnina”, kaže Strugar.

Poslanik PES-a Miloš Pižurica kazao je da ne misli da su vraćeni zakoni nezakoniti i neustavni.

“Za prva dva Zakona smo se svi saglasili da nijesu ni nezakoniti ni neustavni, dok treći ima elemenata ali za koje nijesam siguran da mogu da ih ocjenjuju pravnici u Kabinetu predsjednika Crne Gore. Nije ni očigledno ni jasno da su nezakoniti, pa je i za mene bilo iznenađenje da su posegnuli za tim mehanizmom nepotpisivanja zakona koji ranije nije bio često korišćen. Sada taj mehanizam imamo odmah i to zbog nečega što je izglasano jasnom većinom u parlamentu, tako da je i za mene bilo iznenađenje što ih predsjednik nije potpisao”, kaže Pižurica.

Upitan da prokomentariše sukob na relaciji Milatović - Spajić, Pižurica odgovara:

“Predsjednik Milatović je više puta rekao da je van Pokreta i da je, iako stranački Statut ne poznaje mogućnost zamrzavanja funkcije, 'de facto' to uradio i da ne učestvuje u odlučivanju u Pokretu. Meni ne smetaju njegove konstatacije jer to radi iz uloge predsjednika Crne Gore i voli da ističe da je predsjednik svih građana. Meni više smeta što ne pohvali dobre stvari koje je ova Vlada i skupštinska većina uradila za veoma kratko vrijeme. Bilo bi idealno da nema određenih sukoba između njih ali i ako ih ima oni mogu da unaprijede naš rad”.

Komentarišući rekonstrukciju Vlade koju za sredinu januara najavljuje Koalicije za budućnost Crne Gore, Pižurica kaže da nema informaciju da će se to desiti.

“Ja ne bih imao ništa protiv ni da se proširi parlamentarna većina u koliko se saglase svi konstituenti parlamentarne većine. Tu mislim na stranke manje brojnih naroda”, poručuje Pižurica.

Novinar Duško Kovačević kaže da je najava rekonstrukcija Vlade pritisak na Vladu i Spajića svojstven Demokratskom frontu.

“Mislim da on čak dolazi iz Srbije od Vučića. Ali mislim da neće doći do rekonstrukcije do kraja godine kada je i predviđeno”, kaže Kovačević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Poslanik PES bek odmah vrati mandat. Ne služi građanima-nkama. Priznao da su znali da krše Ustav ali nema veze... Samo je pitanje zašto ministrica evropskih poslova ne vrišti jer su sva tri rješenja hidrogenska bomba nereformskog u agendi pridruživanja?