17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuksanović: Camaj odgovara skupštinskoj većini; Strugar: To je model Slobodana Miloševića - traži se "pošteni Albanac"

Javna rasprava

Tag Video
Comments 0

Vuksanović: Camaj odgovara skupštinskoj većini; Strugar: To je model Slobodana Miloševića - traži se "pošteni Albanac"

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović komentarišući plan parlamentarne većine da izabere Nikolu Camaja za potpredsjednika Skupštine, u našoj emisiji Javna rasprava kaže da se time želi izglasati potpredsjednik iz reda manjinskih stranaka koji odgovara skupštinskoj većini.

Vuksanović podsjeća da su imali razgovore kad je počeo ovaj mandat Skupštine i nijesu, kako kaže, došli do dogovora za naimenovanje potpredsjednika iz reda manjinskih stranaka.

"Od 11 poslanika u Skupštini Crne Gore koji dolaze iz stranaka manje brojnih naroda, devet je stavilo potpis za prijedlog Bošnjaške stranke da ona naimenuje potpredsjednika iz svojih redova, samo dvojica su bila protiv. Sada ćemo na ovaj način ugroziti duh te norme koji je bio takav da manjinske stranke same predlože svog potpredsjednika i imaćemo ono rješenje koje je po volji, političkoj i svakoj drugoj, Skupštinske većine", rekao je Vuksanović.

Predsjednik HGI dodaje da, ukoliko neko želi to opravdati na način da je u demokratiji važna većina, onda se, kako kaže, moglo uzeti u obzir da od je 9 od 11 izrazita većina unutar korpusa poslnika manjinskih stranaka, kojim je Poslovnik dao pravo da izeberu potpredsjednika Skupštine iz tih redova.

"Sada ćemo mimo volje manjinskih stranaka, manjinskih predstavnika, imati potpredsjednika iz reda stranaka manje brojnih naroda. Dakle situacija je vrlo jasna, skupštinska većina, odnosno vlast želi potpredsjednika iz manjinskih stranaka po svojoj volji i po dimenzijama, političkim i svakim drugim, koji odgovara njima", poručio je Vuksanović.

Komunikolog Miodrag Strugar kaže da je takav odabir predstavnika manjinskih naroda od skupštinske većine isti kakav je praktikovao Slobodan Milošević, koji je za svoje namjere tražio "poštene Albance".

"To je Sejdo Bajramović, to je Rahman Morina, to su pošteni, ajde uzmite što god hoćete, Albanci, Bošnjaci, Mađari, ili tako dalje.

To je taj model, hoće oni da biraju, hoće da predstavlja manjinske narode i da ga nađu iz reda manjinskih naroda, i time idu u korak unazad u odnosu na Poslovnik. Oni bolje znaju što odgovara manjinskim narodima nego ti manjinski predstavnici", kaže Strugar.

Predlozi PES-a su diskriminatorski

Predsjednik HGI-a govoreći u o predloženim amandmanima poslanika PES-a da sudije Ustavnog suda idu u penziju sa 67 godina, kaže da je prijedlog diskriminatorski.

"Dolazimo do toga da, ako se neki sudija skupštinskoj većini sviđa, oni mu mogu na taj način produžavati mandat dok im je volja, dok li god postoji 41 ruka u Skupštini Crne Gore koja će dati svoju podršku tome.

Pošto se često govori o IBAR-u i poglavljima 23. i 24. uprvo time umnogome mogu ugroziti dobijenje IBAR-a.

Zbog toga sad vlast ide na manevar da izbjegne izmjene i dopune Zakona o Ustanovom sudu, ali ništa se suštinski ne mijenja ako žele drugim putem doći do istog cilja, žele ostvariti taj svoj naum preko izmjene i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju", kazao je Vuksanović.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR