15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tri miliona eura hitne pomoći za Crnu Goru od Evropske unije

Izvor: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

KORONAVIRUS

Comments 2

Tri miliona eura hitne pomoći za Crnu Goru od Evropske unije

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija obezbijedila je tri miliona eura kako bi se hitno pomoglo crnogorskom zdravstvenom sektoru u borbi protiv koronavirusa, plus 50 miliona za dugoročni program, saopštio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

„Evropa se suočava sa do sada neviđenom krizom javnog zdravlja. U ovim teškim vremenima, saradnja i solidarnost su ključni. EU je najveći partner i donator Crne Gore; za podršku i reformu zdravstvenog sistema smo do sada već donirali 12 miliona eura. I danas stojimo rame uz rame sa našim crnogorskim prijateljima. Zato smo obezbjedili 3 miliona eura koje će Crna Gora moći da iskoristi za hitne potrebe poput nabavke opreme i higijenskih sredstava za zdravstvene ustanove. U skladu sa potrebama Vlade Crne Gore, osmišljavamo program vrijedan 50 miliona eura, koji će pružiti dodatnu dugoročnu pomoć zdravstvu kao i podstaći ekonomiju, podržati preduzetnike, obezbjediti najugroženije i podržati ostale pogođene sektore nakon pandemije. Siguran sam da ćemo, zajedno, izaći jači iz ove krize“, izjavio je Aivo Orav, ambasador Evropske unije i šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju za medije, EU takođe traži načine da uključi Crnu Goru u nove inicijative, preduzete u državama članicama kao odgovor na pandemiju COVID-19 i kako najbolje iskoristiti postojeće regionalne programe EU za pomoć regionu Zapadnog Balkana. Biće ubrzana implementacija ostalih planiranih programa i projekata u Crnoj Gori koji mogu omogućiti olakšice privatnom sektoru, tržištu rada i socijalnom sektoru.

Delegacija EU u Podgorici će, dodaju, u narednom periodu blisko sarađivati sa crnogorskim vlastima u nadgledanju razvoja trenutne situacije vezane za pandemiju COVID29 i u pružanju pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije u Crnoj Gori.

"CG duguje zahvalnost EU na efikasnosti u borbi protiv virusa - odobreno nam je 3 miliona eura direktne pomoći zdravstvenom sektoru i 50 miliona dugoročnog odgovora u saradnji sa Vladom Crne Gore u vidu podrške zdravstvenom sektoru, ekonomiji i preduzetništvu", objavio je na Tviteru i glavni pregovarač Aleksandar Drljević. 

Pomoć najugroženijim porodicama

EU je, kako kažu u saopštenju, već na terenu i pruža pomoć kroz njene postojeće projekte. Zajedno sa HELP-om, NVO „Phiren Amenca – Koračajte sa nama“ i Crvenim krstom započeli su distribuciju 600 paketa hitne pomoći za 400 romskih i egipatskih porodica u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Pomoć EU zdravstevnom sistemu Crne Gore

EU je već bespovratno uložila blizu četiri miliona eura u zdravstveni sektor a dodatnih 8 miliona je u pripremi. Finansirala je nabavku 12 vozila hitne pomoći za domove zdravlja širom Crne Gore, kao i opreme za Gorske službe spasavanja. EU podrzava i organizacije civilnog društva, koje obavljaju važan posao u zdravstvenom sektoru, kao što su unaprjeđenje medicinske njege trudnica i majki, obezbjeđivanje jednakog pristupa zdravlju i pravdi marginalizovanim grupama, de-stigmatizacija mentalnog zdravlja i opremanje organizacija za spašavanje od poplava u hitnim slučajevima, posebno u pograničnim područjima.

Zajedno sa Ministarstvom zdravlja, pripremljen je dodatni program zdravstvene pomoći vrijedan 8 miliona eura, koji če početi 2021. godine. EU će podržati izgradnju novog bolničkog krila u sklopu Podgoričkog kliničkog centra i dogradnju i opremanje do 12 mikrobioloških laboratorija.

Ekonomsko-socijalna podrška EU

Postojeći Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu socijalnu pomoć, vrijedan 18 miliona eura, vec je obezbjedio preduzetnicima, nezaposlenima i drugim ugrozenim grupama bespovratna sredstva da započnu posao. Program ce se dodatno koristiti za ublazavenje posljedica ove krize.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Rajan

@Realista, dala je EU i Srbiji 7,5 miliona za borbu protiv korone.

Realista

Hvala Evropskoj Uniji, na muci se poznaju junaci. Jel sad vidite dje su Srbija i Rusija?