8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorac iz Njujorka za Antenu M: Strah i sirene svakodnevica

KORONAVIRUS

Tag Gallery
Comments 0

Crnogorac iz Njujorka za Antenu M: Strah i sirene svakodnevica

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Crnogorac Spasoje Žurić već nekoliko godina živi i radi u Njujorku, gradu koji posljednjih sedmica bilježi katastrofalne brojke žrtava bolesti COVID19.

Grad sa najviše stanovnika u SAD, grad koji je centar međunarodnih institucija, sjedište velikih korporacija, berzi, muzeja, grad koji godišnje posjeti preko 40 miliona turista, grad koji nikad ne spava – sada je utihnuo.

Žurić za naš portal priča kako je atmosfera u gradu prilično jeziva.

“Ulice i avenije su prazne na Menhetnu, Tajms Skver koji je žila kucavica, jezgro grada i simbol užurbanosti i vreve je jezivo prazan. Prije nekoliko večeri prelazio sam Bruklinskim mostom kolima, i prizor ugašenih svjetala na neboderima i svjetskim biznis centrima na Menhetnu pokazuje da je i Njujork, kao i sav svijet, jednostavno, stao. Samo vrh čuvenog Empajer Stejt Bildinga gori simbolično crvenom bojom, kao simbol COVID19, znak alarmantnosti i opasnosti”, opisuje Žurić.

Osjećaj zabrinutosti i straha je postala svakodnevica svakog Njujorčanina, dodaje on.

“Zvuci sirena ambulantnih kola, policije i službe zaštite i spašavanja, dominiraju na manje od desetak minuta – opominju da je neko u našoj blizini ugrožen i u opasnosti. Bolnice, prema informacijama kojim raspolažem iz medija, su već pune, i svi se plašimo da ne dođe do kolapsa”, kaže Žurić.

Mjere koje sprovode vlasti

Utisak svjetske javnosti je da je predsjednik SAD Donald Tramp prilično olako shvatio novi koronavirus. Početkom marta ga je uporedio sa sezonskim gripom, a kada je situacija postala ozbiljna, upirao je prstom i tražio krivce.

Više zabrinut za ekonomiju zemlje tek je pod pritiskom javnosti počeo da uvodi ozbiljnije mjere.

Žurića smo pitali koje se sprovode u Njujorku.

“Vlasti sprovode preventivne mjere, savjetuju građane da ostanu u svojim domovima, kako bi sačuvali svoj i živote drugih ljudi. Kada se vozite auto-putem svaka signalizacija je ista: “Stop širenju! Ostani doma, sačuvaj živote”. Mnogi privatni biznisi su zatvoreni, restorani, prodavnice, uslužne djelatnosti. Što se tiče institucionalnih mjera i odluka, nema ih toliko – gradska uprava je još uvijek stava da je Njujork nemoguće “zaključati”, i moje lično mišljenje je da je to mnogo teže realizovati u višemilionskom gradu. Odgovornost je na pojedincu, da sačuva sebe od drugih, i druge od sebe”, ističe Žurić.

Kada su stanovnici Njujorka posrijedi, većina se, dodaje, pridržava propisanih pravila.

“Distanciranje je obavezno, koriste maske i rukavice, ali uvijek je, nažalost, i onih nedogovornih izuzetaka. Metro je ogromna opasnost za Njujorčane i veliko žarište za prenos korone zbog velikog broja transfera i putnika u njima, iako ljudi koji rade za firmu MTA svakodnevno čiste unutrašnjost svih metroa, metalne površine kao i svaku stanicu. Mnogo je Njujorčana koji napuštaju grad i odlaze kod roditelja na periferiji grada ili u svoje vikendice na Long Ajlandu, Apstejtu, kako bi sveli opasnost na minimum”, navodi on.

Snabdjevenost marketa i pijaca namirnicima je kaže standardno dobra, a ni u apotekama ne fali zaštitnih sredstava. Ono što ističe je da su cijene sada malo veće u odnosu na početak izbijanja pandemije.

Crna Gora donijela dobre odluke

Žurić kaže da redovno prati situaciju u Crnoj Gori putem medija, ali i kroz iskustvo familije i prijatelja.

“Svi moji tamo se disciplinovano pridržavaju dobrih odluka koje je sprovela Vlada Crne Gore, prvenstveno u periodu preventivnih mjera prije nego što je registrovan i nulti pacijent, a pogotovo sada kada imamo više od 200 zaraženih. Veliko poštovanje odajem svim našim zdrastvenim radnicima, službama koje neumorno djeluju da zaštite svakog građanina pojedinačno, i svima onima koji pomažu na bilo koji način i prema sopstvenim mogućnostima”, kaže Žurić.

Pojašnjava da posao kojim se bavi u Njujorku trenutno nije ugašen te da je kompanija
dobila potvrdu od gradske uprave da je od značaja da pruža usluge građanima Njujorka, i u doba korone.

“Odgovorno se ponašam u ovoj situaciji - držim distancu od ljudi, nosim rukavice i zaštitne maske, ne putujem metroom, trudim se da kupovinu pametno realizujem za narednih sedam dana, i da su to marketi gdje je manji promet ljudi. Cjelokupna korona situacija nam je promijenila svakodnevicu, kratkoročne i dugoročne planove, ali zagovornik sam stava i da u kriznim situacijama možemo izvući maksimum pozitivnosti i ne upadamo u paniku, ponašamo se odgovorno i spremno dočekamo promjene”, zaključuje Žurić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR