15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović crnogorskim vlastima: Nastavite agresivno i energično, kao na početku

KORONAVIRUS

Comments 0

Brajović crnogorskim vlastima: Nastavite agresivno i energično, kao na početku

Autor: Antena M

  • Viber

Direktorka kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović u izjavi za Antenu M kaže da odluka NKT-a da proglasi kraj epidemije znači da je Crna Gora izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu borbe protiv koronavirusa:

''Činjenica je da su sačuvani životi i zdravlje građana. Isto tako, činjenica je da su ovi rezultati ostvareni zahvaljujući tome što je Crna Gora blagovremeno preuzela snažne i sveobuhvatne mjere, kako fizičkog distanciranja, tako i ove javno – zdravstvene mjere, koje su male za cilj da se prekine taj lanac širenja infekcije'', kaže ona i dodaje da moramo ipak i dalje imati na umu da pandemija na globalnom nivou traje.

"Rekla bih da je naša ključna preporuka vlastima Crne Gore, da je neophodno nastaviti vrlo agresivno i energično, onako kako je rađeno u prvom turnusu, odnosno prvoj fazi odgovora na Kovid 19, sa detektovanjem potencijalnih slučajeva, testiranjem i praćenjem kontakata. Neophodno je da svi budu veoma oprezni, iz prostog razloga što  je rizik od vraćanja infekcije prisutan. Virus je u cirkulaciji unutar i izmedju zemalja. Da bi smo taj rizik sveli na minimum, neophodno  je da se dosljedno radi na sprovođenju javno-zdravstvenih mjera koje su i donijele ovakve rezultate. Posebno bih istakla da  niko i nijedna zemlja nije bezbjedna i neće biti dok svako ne bude bezbjedan, što znači da ćemo ipak morati da sačekamo vakcinu i odgovarajuću terapiju'', kazala je Brajović u izjavi za ANtenu M.

Crna Gora je prije dva dana otvorila granice, što je potez koji SZO pozdravlja, ali Brajović napominje da je i tu potreban oprez.

"Te mjere moraju da se sprovode na jedan fazni način, pažljivo, i oni koji odlučuju o tim mjerama moraju biti fleksibilni, u smislu da i građani i nacionalne vlasti moraju biti spremni svakog trenutka. Ukoliko se situacija pogorša, prateći određene indikatore, mora se napraviti i korak nazad ukoliko to bude potrebno, uz nadu da da do toga neće doći'', zaključila je Brajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR