13 °

max 19 ° / min 14 °

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

20° / 11°

Petak

02.10.

21° / 13°

Subota

03.10.

25° / 18°

Nedjelja

04.10.

23° / 18°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usaglašene preporuke EU za otvaranje granica: Na spisku Crna Gora, Srbija...

Izvor: Shutterstock

KORONAVIRUS

Comments 2

Autor: Antena M

  • Viber

Usaglašene preporuke EU za otvaranje granica: Na spisku Crna Gora, Srbija...

Glavni kriterijum za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije biće broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti "blizu ili ispod prosjeka EU-a", dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a, javlja Hina.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. jula koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procjenjivati svake dvije sedmice.

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usaglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali ambasadori zemalja članica.

Ambasadori su utvrdili kriterijume na temelju kojih se sastavlja spisak trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u zadnjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU-a" na dan 15. jun. Na taj datum, prosječan broj novozaraženih u EU-a na sto hiljada stanovnika bio je 16.

U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija "da broj bude blizu ili ispod" prosjeka EU-a. Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Evropske unije.

Taj kriterijum trenutno zadovoljava 14 zemalja - Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.

Spisak nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinisano.

Spisak i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU, te članovi njihovih porodica, i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

I što se do sada radilo ako gradjani Srbije, koja je tolliko zaražena, sada mogu bez problema u Crnu Goru, što će naravno dovesti do novih zaraza. Pa vi stvarno ne znate što radite.

maki

i sto sad! BIH ne moze u CG !? ovo je diskriminacija Federacije BiH ! sada ce svi iz republike šumske(imaju dokumebta srbije) ulazit kroz srbiju u CG ? pa stvarno sramota...