23 °

max 33 ° / min 22 °

Subota

15.08.

33° / 22°

Nedjelja

16.08.

32° / 23°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

34° / 22°

Srijeda

19.08.

32° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 22°

Petak

21.08.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NKT: Biće skraćen period samoizolacije, inficirani ne prijavljuju kontakte

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 1

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

NKT: Biće skraćen period samoizolacije, inficirani ne prijavljuju kontakte

Načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Sanja Medenica saopštila je da se u posljednje vrijeme u IJZ suočavaju sa velikim problemom, a to je da inficirani neće da prijave kontakte, čak ni članove porodice.

''Naša je obaveza prema porodici, prema društvu i prema državi da saopštimo imena osoba sa kojima smo bili u kontaktu. Tako sprečavamo širenje infekcije. I zamolila bih građane Crne Gore za odgovornost'', saopštila je Medenica.

Kako je dodala, nove informacije i preporuke ukazuju na to da bi trebalo smanjiti period samoizolacije.

''Tako da ćemo mi pripremiti novi protokol u skladu sa novim smjernicama kojim ćemo odrediti tačno vrijeme samoizolacije i za inficirane i za kontakte. Dakle, doći će do izmjene i skratiće se vrijeme samoizolacije'', saopštila je Medenica.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević kazao je da se u crnogorskim bolnicama liječi 191 pacijent.

''Od tih 191, 25 ih je u težem zdravstvenom stanju, od čega devet na nekom obliku mehaničke potpore disanja. Dva su na respiratoru, a ostali su na neinvazivnoj ventilaciji i oni su životno ugroženi. Imamo procenat hospitalizacije oko 9,5%'', kazao je on i dodao da to govori u prilog podatku da imamo blažu kliničku sliku u ovom tlalasu.

''Ali nam to ne daje za pravo da se opustimo, a posebno ne da ne prijavljujemo kontakte'', kazao je on.

U crnogorskom zdravstvenom sistemu 89 zdravstvenih radnika je pozitivno od čega 16 ljekara, rekao je.

Kako su saopštili na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje zašto se ne razmišlja o odlaganju izbora u ovakvoj situaciji, kad su lokalni izbori u Tivtu bili odgođeni kada je bilo značajno manje oboljelih, Radojević je saopštio:

''Vaše pitanje je na mjestu kada govorimo o broju oboljelih, ali smo mi sada u značajno drugačijoj situaciji u odnosu na taj period jer prvo, sada znamo značajno više o virusu, drugo, mi smo u značajno boljoj situaciji kada je posrijedi oprema, imamo je neuporedivo više,  nego tada, tada ništa o virusu nijesmo znali i tada je klinička slika bila značajno ozbiljnija, a i bili smo neuporedivo slabije opremljeni. Moramo naučiti da živimo sa virusom'', kazao je Radojević.

Komentarišući izjavu ombudsmana i apel NKT-u da što prije odluči o načinu početka školske godine, na konferenciji je saopšteno da će ta odluka biti donešena na vrijeme.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Crna Gora

Nejasna mi je odluka bilo koga da kada je vec pozitivan, da pruzi info o kontaktima, i da time ljude sprijeci da potencijalno sire virus. Covjek koji ne zna da je bio u kontaktu a plus nema simptome je tempirana bomba za drustvo u kojem se krece. Drustvena odgovornost je nas problem, robujemo tradicionalizmu i pokazujemo veliki stepen neemancipacije. Kako ljudi ne shvataju dovoljno je jedna neodgovorna osoba da u cijeloj Crnoj Gori napravi klaster a ne u jednom gradu.