18 °

max 23 ° / min 17 °

Srijeda

23.09.

23° / 17°

Četvrtak

24.09.

23° / 19°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

18° / 15°

Ponedjeljak

28.09.

19° / 16°

Utorak

29.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikšić: Na bolničkom liječenju 47 pacijenata, među njima i dječak sa težom kliničkom slikom

Izvor: Onogošt

KORONAVIRUS

Comments 1

Izvor: portal Onogošt

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Nikšić: Na bolničkom liječenju 47 pacijenata, među njima i dječak sa težom kliničkom slikom

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 47 kovid pacijenata, 41 pacijent je na infektivnom odjeljenju, a od njih jedan pacijent čeka rezultate, dok su ostali kovid pozitivni, istakao je direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin.

On je dodao da je na odeljenju psihijatrije pet pacijenata kovid pozitivnih i da je na odjeljenju pedijatrije koje je namijenjeno za kovid pozitivne, jedan dječak od deset godina, koji ima komplikovanu obostranu upalu pluća intestacionalnog tipa.

„Inače svi pacijenti koji se prime u Opštu bolnicu su pacijenti sa težom kliničkom slikom. Teža klinička slika jeste obostrana komplikovana upala pluća, izazvana infekcijom covid virusom. Upravo takvu sliku ima i dječak koga smo primili prije dva dana. On je trenutno stabilnih vitalnih parametara i očekujemo da će vrlo brzo biti izliječen. Želim da kažem da su tri pacijenta u intezivnoj njezi sa težom kliničkom slikom, životno ugroženi i jedan od njih je na invenzivnom tipu ventllacije od prije dva dana. To su pretežno pacijenti srednje životne dobi. Kao što vidite ima i djece,ima i starijih. To samo po sebi govori da ovaj virus nije specifičan, kao što se ranije mislilo, da su pacijenti u nekim poznim životnim godinama, nego se radi o tome da niko nije imun kada je u pitanju covid infekcija. Ono što negdje stalno govorimo sa ovog stručnog aspekta, jeste da se radi o izuzetno patogenom virusu koji pravi ozbiljne destrukcije posebno kad je u pitanju respiratorni sistem, pravi destrukciju plućnog tkiva. Infekcija napravi takve promjene na tkivu pluća, tako da ostaje vremenom manji dio plućnog tkiva koji može služiti za razmjenu gasova i disanje i upravo je to što ugrožava naše pacijente u nekim situacijama“, kazao je Ašanin.

On je istakao da su rezultati liječenja u Opštoj bolnici Nikšić takvi da se mogu njima pohvaliti.

„Ovdje je do sada liječeno preko 140 pacijenata. Jedan veliki dio njih je otišao svojim kućama izliječen. Čak smo imali pacijente koji su starosti od 90 godina i od 92 godine, koji su primljeni u izuzetno lošem stanju, ali smo uspjeli svi da se izborimo sa time i da ih vratimo kućama. Nažalost, ima pacijenata koji su u odnosu na njih bili jako mladi. Sedamdeseto i sedamdeset drugo godište, kod koih nismo uspjeli zajednički da pobijedimo stanje koje su imali i posledice koje je prouzrokovao covid“, naveo je Ašanin.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

E sad neka mi neko kaze da cuda ne postoje.TOLIKO POJACA,DOKTORA ,POPOVA, POPADIJA,RISTO JOANIKUJE KILOGRAMI POTROSENOG TAMJANA I OPET SE KORONI NE MOZE NISTA.ZAMOLIO BIH DA TOGA DJECAKA PREBACITE U PG U KC DA GA NE LIJECE DOKTORI LELEKACI.