16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li maske smetaju djeci: IJZ sproveo ogled, evo rezultata

KORONAVIRUS

Comments 0

Da li maske smetaju djeci: IJZ sproveo ogled, evo rezultata

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U sklopu inicijative Educorona, u saradnji sa pedijatrima i ljekarima sportske medicine, sproveden je ogled sa namjerom da se testiraju navodi iz medija i sa društvenih mreža, a tiču se navodne štetnosi nošenja maske, saopšteno je iz IJZ.

Kako je navedeno, zagovornici ovih teorija tvrde da ponovno udisanje vazduha izadahnutog u masku snižava nivo (zasićenost) kiseonika u mozgu i izaziva odumiranje tih posebno osjetljivih ćelija.

"Zato smo odlučili da izmjerimo kolika je zasićenost kiseonikom kod dječaka školskog uzrasta dok nosi masku, kako bismo utvrdili da li će se on smanjiti. Ako maska bude smanjila zasićenost čak i za 1%, u odnosu na normalne vrijednosti (od 95% do 100%) ili u odnosu na trenutak kada dječak ne nosi masku, onda bi navodi sa interneta mogli biti tačni.

Provjera je pokazala da maska ni najmanje nije uticala na nivo kiseonika u krvi. Nivo kiseonika bez maske je bio 98%, a tokom cijele provjere i nošenja maske nivo je ostao neporomijenjen. Dakle, zaključuje se da maska nije uticala na zasićenost. Dodatna potvrda je i činjenica da ni nakon 15 minuta nije došlo do bilo kakve promjene. Očigledno je da nema razloga da vjerujemo da bi duže vrijeme mjerenje pokazalo bilo kakvu razliku", objašnjavaju iz IJZ.

Ovim se zaključuje, kako navode, da nošenje maske ne utiče na nivo kiseonika u krvi, kao i da ne može smetati organizmu i njegovim ćelijama.

#Dobijeni rezultat je bio očekivan. Kao još jednu potvrdu možemo uzeti primjere profesija (npr. hirurzi) ili kultura (npr. Japan ili Kina) u kojima je nošenje maske veoma zastupljeno, pa bi eventualni negativni aspekti bili odavno primijećeni.

Nadamo se da je Educorona ovim pomogla svim roditeljima u Crnoj Gori da se riješe nedoumica i da prepoznaju neistinite tvrdnje koje su, na žalost, na društvenim mrežama veoma česte", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR