15 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nove mjere od nedjelje za cijelu CG: Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru, zatvaraju se svi gradovi vikendom...

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 8

Nove mjere od nedjelje za cijelu CG: Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru, zatvaraju se svi gradovi vikendom...

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

NKT je zbog trenutne situacije danas usvojilo, nakon niza sastanaka za sa predstavnicima raznih oblasti, nove mjere čija će primjena početi u nedjelju, a trajaće do prvog decembra.

- zabrana kretanja građana od 21 do 5 sati uz izuzetke kao što su obavljanje poslova, humanitarni rad ili posjeta ljekaru.

-najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno

-zabrana kretanja van opštine tokom vikenda

-zabranjuju se vjerski skupovi, saučešće, svadbe, sve privatne proslave kao što su krštenja, rodjendani i svadbe.

-vjerski obredi dozvoljeni samo uz prisustvo sveštenika, bez vjernika,

-rad svih trgovačkih uslužnih i ugostiteljskih objekata od 7 do 20. Svaki objekat mora angažovati odgovorno lice nadležno za poštovanje mjera

-omogućiti rad ugostiteljskih objekata uz propisivanje mjera, maske obavezne za goste i zaposlene, osim na kratko prilikom konzumiranja pića. Dezinfekcija ruku pri ulasku i izlasku obavezna. Postavljanje barijera između stolova obavezno. Broj osoba 4 unutra i van. Razmak 2m sa svake strane.

-rad fitnes centara uz maksimalno poštovanje mjera, jedna osoba može biti na 10 kvadrata,

-zabrana posjeta osobama koje nijesu članovi istog domaćinstva.

Mugoša: Ako ne dođe do stabilizacije, još restriktivnije mjere

Kako je rekao na konferenciji Boban Mugoša iz Instituta za javno zdravlje, mjere su morale biti ovakve posebno uzimajući u obzir današnji presjek - 13 preminulih i još 601 novi slučaj infekcije.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja epidemiološke situacije mjere će biti pooštrene, saopštio je Mugoša.

Kako je dodao, pravila za škole ostaju ista kao i do sada.

"Ostalo je da vidimo šta ćemo za ovih sedam dana, onda će djeca ići po načinu koji je već ranije ustanovljen. Jedino u slučaju lockdowna, onda u tom slučaju ni škole ne bi radile, ili u slučaju eventualne zaraze velikog broja učenika ili nastavnika", kazao je on.

Isto kao i do sada radiće i vrtići i fakulteti.

U toku je kako je dodao sastanak predstavnika IJZ, Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, pa će nakon tog sastanka biti poznato više detalja.

Sekulić: Našli smo kompromis, radno vrijeme do 20 sati, u nedjelju otvaranje ugostiteljskih objekata

Mjere koje su danas usvojene predstavljaju određenu vrstu kompromisa, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Shodno dozvoli kretanja, radno vrijeme trgovina i ugostiteljskih objekata biće do 20 sati, kako bi ti zaposleni mogli da dođu kući do 21 sat. Novina je što je svaki objekat dužan da obezbijedi jedno odgovorno lice koje će biti odgovorno i zaduženo za to da se mjere koje su propisane poštuju. Ime te osobe biće istaknuto na objektu", navela je.

Ugostiteljski objekti mogu biti otvoreni u nedjelju, ali zbog novih mjera koje su propisane, biće im potrebno vrijeme da prilagode unutrašnji prostor, pa u nedjelju mogu otvoriti bašte lokala, dodala je ona.

"Molim sve da se pridržavamo mjera jer nam je ovo posljednja šansa da sačuvamo privredu jer svako neodgovorno ponašanje nije samo nepošteno prema vama samima, već i prema svima ostalima. Vrlo je važna i uloga nadležnih službi koje se moraju postarati da se mjere poštuju. Ovo je posljednji pokušaj prije lockdown-a da privredu održimo u životu", dodala je Sekulić.

Hrapović: Simović podnio ostavku

Dosadašnji predsjednik NKT Milutin Simović podnio je ostavku na tu funkciju, a na njegovom mjestu biće dodsadašnji potpredsjednik ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Kao da do određenog broja građana ne dopiru svi apeli i mjere. Jedan dio u borbi morate sami da uradite. Mjere IJZ dale su u jednoj mjeri rezultate, ali ako neko ode iz svog u drugi grad na kafu, ništa nijesmo uradili. Ta i slične stvari dovele su nas do toga da smo od šampiona sada došli u ovakvu situaciju", kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, ogroman broj građana preuzima posao na sebe dok se njihove kolege bore sa virusom. U ovom monetu je besmisleno tražiti krivca. Ko je zdrav pravilo je jednostavno - distanca, ruke, maska. Ko je zaražen ili ima simptome zna kako treba da se ponaša, izolujte se, pozovite doktora na neki od telefona", kazao je on.

Hrapović je pozvao inspekcije, policiju i tužilaštvo da poštovanje njihovih mjera bude u vrhu prioriteta.

"Apelujem da javni djelatnici, lideri političkih partija, ličnim primjerom daju smjernice kako da se ponašamo i da neprimjerenim izjavama ili ponašanjem ne doprinose širenju koronavirusa", dodao je.

Hrapović je preporučio i svim poslodavcima da ko god može organizuje rad od kuće.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

ds

Postovani gradjani Crne Gore, moje izdvojeno misljenje je da su gospoda iz Nkt otisli iz realnosti...Slusam veceras gospodina Mugosu, on nezna jeli doso ili je poso..Daje izjave kao Svetozar Marovic u svoje vrijeme da niko nezna sta je mudra glava htjela da kaze. Dali ovi nasi mudraci zive u realnosti...Citav svijet se o jadu zabavio, a oni otvaraju kafane i skole, da uniste i ovo malo sto je zdravih ostalo

Rob Roy

E baš ne zanima ovo pod: 5. "Vjerski obredi i skupovi bez vjernika" dali će "Svetosavci" da poštuju "primirje", ili će morati "Čuvari Reda i Mira ili Specijalci" da intervenišu!?

Marko

Sankcionisite popove, svi smo svjedoci da su oni odgovorni za novonastalu situaciju, druga stvar, najoštrije treba kažnjavati ljude koji pljuju po ulici, danas sam naišao na tri odvojena slučaja u Baru gdje ljudi pljunu na sred trotoara kao da je to normalno