10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PCR testovi iz IJZ-a važiće svuda u svijetu

KORONAVIRUS

Comments 0

PCR testovi iz IJZ-a važiće svuda u svijetu

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Institut za javno zdravlje (IJZ) do kraja juna dobiće Sertifikat o akreditaciji i time postati prva ustanova u regionu čije će PCR testovi na koronavirus da važe jednako svuda u svijetu.

Rukovodilac sistema kvaliteta u IJZ-u Miljana Pavličić kazala je agenciji MINA da pacijent koji dobije rezultat analiza sa znakom akreditacije, dobija rezultat koji zadovoljava kriterijume kvaliteta u svim laboratorijama u svijetu koje rade u skladu sa zahtjevima standarda ISO 1589.

Ona je dodala da pacijent dobija rezultat koji je uradila laboratorija koja posjeduje kompetentno osoblje i pouzdanu opremu.

"Građanin Crne Gore, koji bude uzorkovan u Institutu, dobiti PCR izvještaj o testiranju koji će na sebi imati znak akreditacije i samim timi će sa tim znakom biti priznat svuda, u Njemačkoj, Kanadi", rekla je Pavličić.

Ona je pojasnila da je menadžment Instituta zajedno sa odeljenjem za molekularnu dijagnostiku, centra za medicinsku mikrobiologiju i odeljenjem za epidemiologiju zaraznih bolesti Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, tokom februara odlučilo da uđe u proces akreditacije.

“Proces je došao u završnu fazu i do kraja juna se očekuje da Institut dobije Sertifikat o akreditaciji i time postane prva ustanova kako u državi tako i regionu koja će imati akreditovanu metodu za uzorkovanje i detekciju novog koronavirusa”, kazala je Pavličić.

Ona je rekla da je akreditacija postupak koji sprovodi Nacionalno akreditaciono tijelo i na osnovu kojeg utvrđuje i potvrđuje da određena organizacija ispunjava zahtjeve za obavljanje odgovarajućih poslova ocjenjivanja usaglašenosti, utvrđenih u odgovarajućim međunarodnim standardima i da je kompetentna za obavljanje tih poslova.

Pavličić je dodala da postoje neke neuslagalšenosti koje treba otkloniti, ali da očekuju do kraja juna mogu dobiti Sertifikat o akreditaciji.

Iz IJZ su agenciji MINA pojasnili da se primjenom standarda želi ostvariti ideja “Jedan standard važi za jedno ispitivanje svuda u svijetu“ i da se samim tim dolazi do zaključka da su standardi neophodni za kvalitet i harmonizaciju između laboratorija i zemalja.

“Sertifikat o akreditaciji laboratorijama pomaže da utvrde da li svoj posao obavljaju stručno i u skladu sa odgovarajućim standardima i pruža im mjerila za održavanje te kompetencije uz stalnu mogućnost poboljšanja, a samimi dobijanjem sertifikata postaju nacionalno i međunarodno priznate”, kazali su iz IJZ-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR