7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Begić: Uskoro novi talas koronavirusa, svaka vakcina dobra i učinkovita

KORONAVIRUS

Comments 2

Begić: Uskoro novi talas koronavirusa, svaka vakcina dobra i učinkovita

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora se mora pripremiti za novi talas koronavirusa, koji će vjerovatno uslijediti tokom avgusta i septembra, ocijenio je epidemiolog i doktor Senad Begić u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija.

On je naglasio da niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko će još trajati borba sa koronavirusom.

Begić, ekspert predstavništva UNICEF-a, kaže da ta globalna organizacija prati situaciju i pokušava da definiše gdje može da pomogne Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa. Glavni izazov je da se što više mladih vakciniše.

"Mi kroz različite mehanizme pokušavamo da utvrdimo koji su to razlozi među mladima zbog kojih oni ne žele vakcinaciju. U ovom trenutku zaista ne znamo šta je to što mlade brine, radimo istraživanje i brzo ćemo ga objaviti-, kaže Begić.

Podaci IJZ-a pokazuju da u Crnoj Gori postoji uzlazni trend obolijevanja i moramo pripremiti teren da spriječimo rast broja zaraženih, upozorava epidemiolog.

Glavna karakteristika Delta soja, podsjeća, je povećana zaraznost i lakše prenošenje. Mjere u suočavanju s tim virusom su, dodaje, poznate.

"Ne postoji nijedan delta soj koji može izbjeći distancu, higijenu ruku i korišćenje maski-, ocijenio je Begić.

Vakcine su veoma učinkovite

"Svaka vakcina koja je registrovana kod nas je dobra, posebno kad je riječ o sprečavanju najtežih oblika bolesti i nema potrebe da se bilo koja izdvaja-, rekao je Begić za gradski radio.

Imamo dokaze, kaže Begić, da su vakcine koje se koriste u Crnoj Gori značajno učinkovite, kad je riječ o zaštiti od najtežih posljedica bolesti.

Djeca su, dodaje, generatori ovakvih infekcija i bitno je da svako dijete bude vakcinisano protiv najopasnijih zaraznih bolesti. Begić podsjeća da smo, na globalnom nivou, svjedoci neravnopravne raspodjele vakcina.

"Potrebno je i da se osobe koje su preležane koronu vakcinišu, nije bitno kojom vakcinom, a što se tiče vremenskog roka, to zavisi od nekoliko faktora-, kazao je Begić.

Važno je da roditelji znaju koji su to rizici za djecu ukoliko ih ne vakcinišu i kakve posljedice mogu biti.

Begić zaključuje kako su škole u Crnoj Gori, što se pokazalo u prethodne dvije godine, bezbjedne za djecu uprkos pandemiji.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Pivljanin

Zato što ne vjerujemo apostolima nihovim stručnjacima i nihovoj ministarki JBOBO .

Branka

Jedan od razloga je priča koju šire sektaši da ko primi vakcinu, taj je čipovan. Ta priča je opšteprisutna u "vjernom narodu". A kažu da se svakom "čipovanom" metalni euro zalijepi za tijelo. E sad vi nađite rješenje za takve "mozgove" odnosno bezmozgoviće.