4 °

max 9 ° / min 4 °

Subota

04.12.

9° / 4°

Nedjelja

05.12.

8° / 4°

Ponedjeljak

06.12.

8° / 5°

Utorak

07.12.

7° / 0°

Srijeda

08.12.

6° / -2°

Četvrtak

09.12.

10° / 6°

Petak

10.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova pravila EU za putovanja: Buster na svakih devet mjeseci?

Izvor: Epa

KORONAVIRUS

Comments 0

Nova pravila EU za putovanja: Buster na svakih devet mjeseci?

Izvor: blic.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Evropska unija će preporučiti rok od devet mjeseci za validnost vakcinacije protiv kovida za putovanja u blok, a takođe će predložiti davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu u koji je "Blumberg" imao uvid.

Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su vakcinisani cjepivima koje je odobrio blok. Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su koristili vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, navodi se u dokumentu.

Predložena ažuriranja takođe uvode novo vremensko ograničenje za validnost vakcine, što sugeriše da će busteri biti potrebni nakon perioda od devet mjeseci.

Očekuje se da će predlozi, koji pokrivaju putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije u četvrtak.

Vlade EU traže da blok izednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, nakon što su zemlje zauzele različite pristupe prema dužini važenja vakcine i buster dozama.

Кako se najnoviji talas pandemije ubrzava širom Evrope, izvršna vlast EU planira da od 1. marta ukine svoju bijelu listu zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije. Od tog datuma vakcinisani i putnici koji su preležali virus sa EU digitalnim kovid sertifikatom ili ekvivalentnom propusnicom mogu da uđu u blok.

Revidirana pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za djecu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test prije polaska čak i ako nijesu vakcinisana. Zemlje EU mogle bi da zahtijevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.

Кao dodatan vid zaštite, dokaz o negativnom PCR testu bi bio potreban za sve putnike koji su vakcinisani vakcinomkoje je odobrila SZO, ali koju nije odobrio evropski regulator, kao i za one koji su se oporavili od korone.

Podsjetimo, SZO je odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, Astra Zeneka, Sinofarm, ali ne i rusku vakcinu Sputnjik V. Od navedenih vakcina Evropski agencija za lijekove (EMA) nije odobrila onu koju proizvodi Sinofarm. EMA takođe nije odobrila indijsku verziju Astra Zenekine vakcine pod imenom Kovidšild.
O prijedlozima EK će dalje odlučivati Evropski savjet.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR