16 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SZO: Poziv na buđenje; novi soj dobio naziv - omikron

Izvor: EPA ilustracija

KORONAVIRUS

Comments 0

SZO: Poziv na buđenje; novi soj dobio naziv - omikron

Novi soj korona virusa otkriven u Africi može imati povećan broj mutacija; brojne evropske zemlje zabranile ulaske putnicima iz afričkih zemalja.

Izvor: Al Jazeera, Tanjug

Autor: Antena M

  • Viber

Svjetska zdravstvena organizacija održala je hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija.

Novi soj otkriven je u Južnoj Africi, a Evropska unija i Velika Britanija odlučile su pooštriti kontrolu dolaska iz te zemlje, dok naučnici pokušavaju otkriti da li je ova mutacija otporna na postojeće vakcine protiv COVID-19.

I ovu varijantu, B.1.1.529, SZO je nazvao prema grčkom slovu, u ovom slučaju – omikron.

To je peti soj korona virusa koji je dobio ime.

SZO je objavio da će biti potrebne sedmice da se otkrije koliko su postojeće vakcine efikasne protiv nove varijante.

Ranije, Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima WHO svoju zabrinutost u vezi sa COVID varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta COVID-a identifikovana do sada, prenosi Tanjug.

Stručnjaci WHO je razgovarao o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”, a zaključeno je da izaziva “zabrinutost”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostifikovana ova varijanta korona virusa. Zabilježena je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berze širom svijeta doživjele pad izazvan neizvjesnošću.

KORONAVIRUS

Šta znamo o novoj varijanti koronavirusa?

26.11.2021. 12:48

Austrija je danas pooštrila pravila za ulazak u zemlju zbog pojave novog soja korona virusa na jugu Afrike.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim mjerama karantina – desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija. Dodatno se izriče i zabrana slijetanja letovima iz ovih sedam afričkih država.

Italija i Češka su takođe uvele zabranu ulaska osobama koje su u posljednjih 14 dana posjetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku.

Zbog nove varijante, Velika Britanija je stavila šest afričkih zemalja na crvenu listu.  Putnici iz ovih zemalja će biti u obaveznom karantinu.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtijevajući da izvrše “rigorozan pregled i testiranje“ putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati prati globalne savjete o novoj varijanti, a zamjenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta “pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR