25 °

max 25 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

25° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od kovida u svijetu oboljelo više od 400 miliona ljudi

Izvor: EPA/EFE

KORONAVIRUS

Comments 0

Od kovida u svijetu oboljelo više od 400 miliona ljudi

Države koje prijavljuju najveći broj slučajeva u sedmodnevnom prosjeku su Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Rusija i Brazil – što čini oko 37 odsto novoprijavljenih slučajeva kovida širom svijeta.

Izvor: VoA

Autor: Antena M

  • Viber

Širom svijeta od koronavirusa oboljelo je više od četiri stotine miliona ljudi, pokazuju podaci vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins.

Uzrok tome, kako izvještava agencija Rojters, je omikron soj kovida 19 – koji je doveo do toga da zdravstveni sistemi u nekoliko država budu na ivici kapaciteta.

Omikron varijanta, koja se smatra uzrokom porasta broja oboljelih u svijetu, ujedno je i najčešći soj koji od kojih ljudi oboljevaju.

Uprkos tome što je u više država broj novooboljelih počeo da se smanjuje, i dalje se prema podacima Rojtersa, dnevno u prosjeku prijavljuje više od dva miliona slučajeva. Stopa smrtnosti veća je za 70 odsto u posljednjih pet nedjelja.

Rojters ukazuje da podaci pokazuju da je omikron po simptomima blaži od prethodnih varijanti koronavirusa – međutim znatan broj slučajeva novooboljelih može preopteretiti zdravstvene sisteme.

Takođe, u posljednjih mjesec dana broj novooboljelih u svijetu povećan je za sto miliona (sa trista na četiri stotine) – dok je prije toga bilo potrebno pet mjeseci da broj zaraženih bude povećan stotinu miliona oboljelih.

Od posljedica kovida 19 do sada je u svijetu preminulo skoro šest miliona ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Države koje prijavljuju najveći broj slučajeva u sedmodnevnom prosjeku su Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Rusija i Brazil – što čini oko 37 odsto novoprijavljenih slučajeva kovida širom svijeta.

U tome prednjače Sjedinjene Države sa registrovanih million slučajeva novooboljelih na svaka tri dana. Međutim, njihov broj, kao i broj hospitalizacija smanjuju se u odnosu na početak 2022, ukazuju podaci agencije Rojters.

Inače, u Sjedinjenim Državama broj smrtnih slučajeva od posljedica kovida premašio je 900.000.

Za to vrijeme, u Francuskoj je broj zaraženih od kovida iznosio 210.000 u posljednjih sedam dana. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji od početka pandemije premašio je 20 miliona.

Skoro polovina novih slučajeva koronavirusa u svijetu, prijavljena je u Evropi, gdje dvadeset i jedna zemlja bilježi širenje pandemije. Od početka pandemije taj kontinent prijavio je 131.000.000 oboljelih i više od dva miliona smrtnih slučajeva od posljedica virusa.

Ipak, uprkos tome što se u Evropi svakodnevno prijavljuje milion slučajeva kovida – pojedine države ukidaju antipandemijska ograničenja.

Španski građani više nisu u obavezi da nose maske na otvorenom, dok je Grčka turistima počela da odobrava ulazak u zemlju sa evropskim sertifikatom o vakcinaciji – usljed čega ne moraju da obezbjede negativan test na kovid.

Inače, oko 62% svjetske populacije do sada je primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida. U zemljama čiji građani ostvaruju niske prihode – jednu dozu dobilo je svega 11 odsto građana, pokazuju podaci međunarodne naučne publikacije Our World in Data.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR