17 °

max 31 ° / min 15 °

Srijeda

15.07.

31° / 15°

Četvrtak

16.07.

32° / 20°

Petak

17.07.

32° / 20°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Ponedjeljak

20.07.

33° / 20°

Utorak

21.07.

35° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotor Art: Sinoć nastupio Orkestar Starog Budima Danubia iz Mađarske

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kotor Art: Sinoć nastupio Orkestar Starog Budima Danubia iz Mađarske

Na prepunom Trgu ispred Katedrale Svetog Tripuna sinoć je nastupio fantastični Orkestar Starog Budima Danubia iz Mađarske.

Pod vođstvom istaknutog pripadnika mlađe generacije mađarskih dirigenata Mata Hamorija, orkestar je izveo poznata djela mađarskih kompozitora, Franca Lista, Bele Bartoka, Ferenca Erkela i Zoltana Kodalja, kao i djelo crnogorske kompozitorke Nine Perović – Gusle, za koju je autorka dobila prestižnu nagradu.

Publika je ovacijama pozdravila orkestar, a na bis izveden je čuveni Mađarski ples br. 5, Johanesa Bramsa.

Ovo je centralni koncert među više od 20 događaja manifestacije “Nedjelje Mađarske kulture” u Crnoj Gori i organizuju ga Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike u saradnji sa Mađarskom Ambasadom u Crnoj Gori, a nosilac čitavog projekta je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Svečanom događaju prisustvovali su ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši, generalna sekretarka Ministarstva kulture Crne GoreSandra Đurbuzović, zamjenik generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarsk Schoberl Marton, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, gradonačelnik Starog Budima, Buš Balaž, kao i mnogi drugi zvaničnici i predstavnici iz svijeta kulture.

"Prisutnima se obratila Sandra Đurbuzović, kao i Schoberl Marton koji je u svom govoru istakao da ovaj značajan državni projekat Mađarske predstavlja jedan od načina kojima Mađarska daje podršku Crnoj Gori ka zajednici evropskih naroda", navedeno je u saopštenju.  

Orkestar Starog Budima Danubia osnovao je Domonkoš Heja sa svojim muzičkim prijateljima (1993).

Zahvaljujući posvećenom i minucioznom radu, te redovnim nastupima, orkestar je postao renomirani učesnik na mađarskoj muzičkoj sceni, a od 2001. pa naredne tri godine, bio je nosilac titule Nacionalnog omladinskog orkestra. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR