10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Ulcinju

Kultura

Comments 0

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Ulcinju

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Na sajmu ove godine učestvuje oko 50 izdavača iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije.

"Istorija nam pokazuje da je knjiga oduvijek bila medijum kroz koji se kulturno biće jednog naroda otvaralo za dijalog sa različitim kulturama, što je možda najvažniji preduslov za upis onih autentičnih u korpus univerzalnih vrijednosti duha i kulture. Posljednjih decenija, tokom kojih su narodi ovih prostora iskusili radikalne promjene u društveno-političkoj sferi života, knjiga se ukazuje kao neophodna činjenica boljeg razumijvanja tih iskustava, jer se upravo u prostoru teksta može otkriti smisao tih procesa, ali i nagovjestiti smjernice njihovog daljeg toka", poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na otvaranju.

Dodaje kako se gotovo dvije decenije na Sajmu knjiga te teme nude u različitim formama i žanrovima.

"Što je, kako u lokalnoj zajednici tako i u njenom širem okruženju, imalo svoj doprinos u racionalnom poimanju mnogih kontroverzi vremena u kojem živimo. Na taj način ojačavala su i sva ona pregnuća u kojima se progres jednog društva zasniva na znanju, saradnji i afirmaciji slobode govora i raznoglasja", kazao je ministar Bogdanović.

Na otvaranju su govorili su ministar kulture Republike Sjeverne Makedonije Hisni Ismaili, te ministar turizma i zaštite ambijenta Republike Albanije Bledi Klosi, predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić, kao i Irena Toči iz Instituta za knjigu i promociju iz Tirane i predsjednik Turističke organizacija Ulcinj Fatmir Gjeka.

Sajam je otvoren do 31. jula.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR