2 °

max 12 ° / min 2 °

Subota

29.02.

12° / 2°

Nedjelja

01.03.

11° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

15° / 8°

Petak

06.03.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo kulture podržalo organizaciju Filmskog festivala u Novom

Izvor: Foto: Ministarstvo kulture

Kultura

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ministarstvo kulture podržalo organizaciju Filmskog festivala u Novom

Ministarstvo kulture ove će godine podržati organizaciju Filmskog festivala u Herceg Novom iznosom od 102.000 eura, saopšteno je iz tog resora. 

To je predviđeno Ugovorom o organizovanju i sufinansiranju 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film, koji su danas potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka JUK "Herceg Fest" Gordana Krcunović i poslovni direktor pomenutog festivala Zoran Živković.

Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala iznosiće 170.000 eura, pri čemu će Ministarstvo kulture finansirati 60% ukupnog budžeta, a Opština Herceg Novi 40%.

Montenegro film festival Herceg Novi je najveći filmski festival u Crnoj Gori, prepoznat i izvan granica naše države. Zbog umjetničkih osobenosti i produkcionih kapaciteta, 2008. godine je stekao status manifestacije od posebnog značaja za kulturu i realizuje se uz kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi, navedeno je u saopštenju. 

Danas je ovaj Festival postao nezaobilazna adresa ukrštanja stvaralačke sinergije sedme umjetnosti, prezentacije i promocije recentnog domaćeg, ali i inostranog filmskog stvaralaštva, napominju iz Ministarstva kulture. 

"Hercegnovski festival najznačajniji je međunarodni filmski program u Crnoj Gori, a uz to ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu.

Stoga, vjerujem da je sasvim razumljiva naša orijentacija da u velikoj mjeri podržimo njegovu organizaciju, kako bismo zajedno napravili iskorak u svakom segmentu u odnosu na prethodna izdanja. Svakako, od posebnog značaja su i uspjesi naše kinematografije tokom prošle godine – tako da će predstojeći festival u Herceg Novom kao posebnu vrijednost donijeti najznačajnija domaća i koprodukcijska ostvarenja, naravno – uz kvalitetnu selekciju regionalnih i evropskih filmova“, kazao je ministar Bogdanović nakon današnjeg potpisivanja Ugovora.

Tokom događaja, naglašeno je i kako Filmski festival Herceg Novi, izuzev popularizacije filma i umjetničkog stvaralaštva, bitno doprinosi i razvoju tog grada kao filmske i turističke destinacije.

Iz tog razloga, zaključili su potpisnici dokumenta, u potpunosti postoji spremnost za zajednički rad kako bi smotra u Herceg Novom iz godine u godinu bila što značajnija – ne samo na nacionalnom i regionalnom nivou. 

"Okosnicu ovogodišnjeg glavnog filmskog programa Festivala, koji ćemo pratiti u ambijentu Kanli kule, čine najnovija ostvarenja crnogorskih autora, ili ostvarenja u kojima je naša država obezbijedila koprodukcioni status, kao i značajni evropski filmovi. U okviru selekcija Kino Evropa na tvrđavi Forte Mare ćebiti prikazana najnovija filmska ostvarenja iz Francuske, Njemačke, Belgije, Bugarske, Italije.

Dvorana Park rezervisana je za ponoćne filmske projekcije, kao i za selekciju studentskog filma koja nam predstavlja najbolje radove studenata Cetinjske, Beogradske, Sarajevske i filmske akademije iz Skoplja.

Prema prijedlogu Savjeta Festivala, utvrđen je novi termin za selekciju dokumentarnog filma, koja će biti pripremljena za novembar 2019. godine, čime se obezbjeđuje kontiuirana godišnja prezentacija festivalskih sadržaja", navodi se u saopštenju. 

Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Herceg Novi, a izvršni producent je JUK Herceg fest i i trajaće od 1. do 7. avgusta. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR