15 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

27.05.

23° / 13°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dva koncerta na KotorArt Don Brankovim danima muzike: Hahnazarjan - zvijezda ovogodišnjeg festivala

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Dva koncerta na KotorArt Don Brankovim danima muzike: Hahnazarjan - zvijezda ovogodišnjeg festivala

U Kotoru, u Crkvi Sv. Duha, održana je pres konferencija povodom dva predstojeća koncerta, saopšteno je iz PR službe Međunarodnog festivala KotorArt. 

U pitanju su Duša violončela, na kojem će imati solo recital jermenski violončelista Narek Hahnazarjan i Roman & Friends, tradicionalni koncert vrhunske kamerne muzike.

Kako je navedeno u saopštenju, Narek Hahnazarjan predstavlja zvijezdu ovogodišnjeg festivala.

Na međunarodnu scenu stupio je 2011. godine, kada je kao 22-godišnjak pobijedio na 14. Međunarodnom takmičenju Čajkovski.

"Svirao je sa najpoznatijim svjetskim orkestrima a u Kotoru će izvesti recital koji se jako rijetko može čuti. Očekuju nas dijela Johana Sebastijana Baha, Đerđa Ligetija, Adama Hudojana, Gaspara Kasada, Pabla Kazalsa i Đovanija Solime", napominju organizatori. 

"Repertoar koji sam odabrao je jako raznovrstan. Moram početi sa Bahovom svitom jer bi drugačije bilo neprirodno ali kasnije izvodim dijela različitih kompozitora, nacija, epoha. Ligetijeva sonata koju ću izvesti predstavlja monumentalno dijelo za solo čelo.

Sadrži dva stava gdje u prvom slušamo dijalog dok je drugi stav skroz kontastan u obliku capriccia. Izdvojio bih i djelo katalonskog kompozitora i violončeliste Pabla Kazalsa. Od prvog trenutka kada sam ga čuo, očaralo me i postalo dio mog repertoara. Ono nešto što čuvam za kraj, neka bude iznenađenje", istakao je Narek Hahnazarjan.

Oduševljen Kotorom, dodao je:

"Ovo mjesto je nestvarno. Oduševljen sam ljepotom prirode koja nas okružuje, hranom, divnim ljudima koji su me dočekali. Ovdje se osjećam kao kod kuće i mislim da je moj, jermenski narod, jako sličan po temperamentu crnogorskom. Festival dovodi vrhunske umjetnike i ja se nadam da će jednoga dana kada neko u svijetu spomene Kotor, prva asocijacija upravo biti Festival KotorArt. Uživam i jako sam srećan da ću večeras svirati na Festivalu". 

Na pres konferenciji, prisutna je bila i Blajt Teh-Engstrem, violistkinja koja će sjutra nastupati na koncertu Roman & Friends.

Jutros je doputovala u Crnu Goru nakon Verbier Festivala.

Verbier Festival predstavlja najveći festival klasične muzike na svijetu a njen suprug, g. Martin T:son Engstrom, je direktor Festivala. Zajedno borave u Kotoru i gosti su Festivala KotorArt. Na pres konferenciji podijelila je i svoja iskustva sa organizacijom Festivala.

"Kao što, pretpostavljam i sami znate, tokom Festivala, nema spavanja. Svi radimo maksimalno kako što organizacija bila što bolja. Verbier se održava u Švajcarskoj i jako je lijepo nakon predivnih planina doći i u primorsko mjesto i biti sa porodicom gdje ću svirati. Uvijek podsjećam sebe kako smo svi mi muzičari jako srećni ljudi što imamo priliku putovati, radeći ono što volimo i  upoznavati nove ljude i nova mjesta.

Kotor je predivan grad!Drago mi je da ću svirati sa kolegama Bramsov kvartet. Romana znam od prije, a mnoge druge znam ali nisam dijelila scenu sa njima, divno je što smo se ovdje okupili", istakla je Blajt Teh-Engstrem.

Sve informacije o programima, ulaznicama, biografijama, mogu se pronaći na www.kotorart.me

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR