Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Džez na Crnom jezeru

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Džez na Crnom jezeru

U okviru Festivala Wild Beauty Art, sjutra, 20. avgusta, održaće se nekoliko programa. Na Crnom jezeru, na Žabljaku, koncert će prirediti Novi kvartet Balaža Bađija u 19.30h. Jedna od glavnih ideja Festivala je upravo ta, da umjetnički “oživi” i dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su jednoznačno doživljena kao prirodna ljepota.

Džez koncert rezultat je saradnje Festivala i Mađarske ambasade, u ostvarenju bogatog programa u okviru Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori.

Bubnjar i kompozitor Balaž Bađi jedan je od najreprezentativnijih muzičara mađarske džez scene, koji uspješno gradi međunarodnu karijeru prethodne dvije decenije.

Bio je član različitih ansambala, i više puta svirao na turnejama u SAD. Muzika njegovog sadašnjeg, tojest Novog kvarteta manje je zasnovana na folklornom zvuku, a više na čistom akustičnom džezu, baziranom na elementima postbi-bapa. U kvartetu sviraju najbolji muzičari mlađe generacije iz Budimpešte: saksofonista Šošo Lakatoš, pijanista Deže Olah i kontrabasista Peter Olah. Kvartet je nastupao na više džez festivala i u poznatim džez klubovima u Evropi, kao i u Kini, gdje su nekoliko puta nastupali na džez festivalima u Pekingu, Šangaju i Čangčunu. Bend je bio pozvan na Amanski džez festival u Jordanu, 2018. godine. Međunarodni žiri dedijelio mu je nagradu Gramofon za album Homage to Shakespeare, 2016. godine, a veb-portal JazzMa.hu vođi benda, čiju muziku kvartet inače izvodi, dodijelio je nagradu Kompozitor godine.

Koncert ovog izvanrednog sastava sa mađarske džez scene, nije jedini događaj na Durmitoru toga dana. U okviru Festivala, planirana su još dva nastupa sastava Mockingbirds, i to od 11h na Stećcima, najzanimljivijem nalazištu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Crnoj Gori koji su pod zaštitom UNESCO-a, i od 15h na jednoj od najpoznatijih planinarskih lokacija u Crnoj Gori, prevoju Sedlo.

Prirodna i divlja ljepota Žabljaka, idealna je za priređivanje koncerata i ujedno, promovisanje datih lokacija.

U okolini Žabljaka mogu se naći najljepši srednjovjekovni nadgrobni spomenici Crne Gore- stećci.

Nema putokaza ili mapa (iako su „stećci“ stavljeni na listu mjesta UNESCO-ve svjetske baštine 1980.), a mnogi ljudi ne znaju kako da pronađu ova dva najzanimljivija nalazišta u zemlji. Zvuci violine, harmonike i kahona, sastav Mockingbirds odvešće turiste i sve prolaznike, upravo do ovog UNESCO-ovog nalazišta. Jedan od najpoznatijih planinarskih lokacija, prelaz Sedlo (1907 m) najviši je u Crnoj Gori i nudi fantastičan pogled sa obje strane. Dolazeći do vrha prelaza, uživa se u panorami Valovitog Jezera i oštroj stijeni Stožine (1905 m), a u utorak će posjetioci imati prilike da slušaju i sjajno izvođenje mladog sastava Mockingbirds.

Jedna od glavnih ideja Festivala je upravo ta, da umjetnički “oživi” i dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su jednoznačno doživljena kao prirodna ljepota.

Ulaz na sve događaje u okviru Wild Beauty Arta je slobodan, uz obaveznu taksu ulaska u Nacionalni park Durmitor. Uz podršku Turističke organizacije Žabljak obezbjeđen je i besplatan prevoz na koncerte ekološkim autobusom iz centra Žabljaka, za koncert na Stećcima od 10h, za koncert na Sedlu od 14h, a za koncert na Crnom jezeru od 18.30h.

Ostavi komentar

0/300