11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Retrospektivna izložba Toma Pavićevića na Cetinju

Kultura

Comments 0

Retrospektivna izložba Toma Pavićevića na Cetinju

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Retrospektivna izložba Toma Pavićevića biće otvorena u utorak, 10. septembra u 20 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Izložbu u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, na kojoj će biti prikazani radovi iz višedecenijskog Pavićevićevog opusa, otvoriće direktorica NMCG, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Anastazija Miranović.

''Traženje sebe (bukvalno i metaforičko), u korelaciji sa sopstvom i (mikro/makro) svijetom, zajednička je tema svih Tomovih ciklusa i svojevrsna koheziona cjelovitost stvaralačkog opusa. On je uzdiže na nivo univerzalne teme i zapitanosti pred sudbinom čovječanstva, u čijem središtu je pojedinac sa prefiksom „sve što je ljudsko nije mi strano“.

No, Tomo pronalazi i "ono" animalno, instinktivno u čovjeku, ne libeći se da ga (aludirajući značenjsko) targetira kroz svoje umjetničko djelo.

Da nas ogoli do suštine…Tomo svog čovjeka smješta u kuću i sanduk, u ljubav i smrt, on je totem, mumija, i situacija-stanje. Prizor s goblena, tapeta i ukrasnih krpa i/ili krik, nijemih bebolikih duša u uzdignuću, trivijalni mizanscen, kafanska namiguša i/ili duhovnica s kamilavkom.

On je i izanđala žičana šušta stare postelje, s tiglom-kanalicom umjesto glave, napuklom i okrnjenom od bijesa, muke i jada vascijelog svijeta, što ih bremenito nosi kroz uzaludnje bitke u ratovima života'' – zapisala je dr Anastazija Miranović, u monografskoj studiji povodom retrospektivne izložbe Toma Pavićevića.

Izložbu prati monografija u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, čije su urednice istoričarke umjetnosti, dr Anastazija Miranović i Ljiljana Karadžić.

Djela Toma Pavićevića u CGU „Miodrag Dado Đurić“ mogu se pogledati do 15. oktobra.

Tomo Pavicevic je rođen 1952. u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću.

Član je ULUCG-a od 1978. Živi i radi u Podgorici. Do sada je imao 40 samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih nagradu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nagradu “Milunovć, Stijović, Lubarda”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR