12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Albaniji održan partnerski sastanak IPA projekta HAMLET

Kultura

Comments 0

U Albaniji održan partnerski sastanak IPA projekta HAMLET

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Četvrti sastanak partnera na IPA projektu HAMLET održan je u Draču, Albanija, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Albanije i Istraživačkog instituta URI.

''Na sastanku je definisan plan realizacije aktivnosti u 2019, a bilo je riječi i o realizovanim mapiranjima programskih teritorija i okruglim stolovima, od kojih je jedan održan na Utvrđenju Besac na Virpazaru. Partneri su razgovarali i o realizaciji aktivnosti koje podrazumijeva postavljanje informativne i putne signalizacije na programskim teritorijama''- saopšteno je iz MKU.

Tom prilikom je dogovoreno da će u narednom periodu biti definisan zajednički koncept i dizajn tabli koji će, uz poštovanje nacionalnog zakonodavstva, biti primjenjiv na cijelo prekogranično područje.

Pored navedenog, prezentovan je koncept veb platforme, koja će, kako je pojašnjeno, služiti za turističku prezentaciju lokaliteta uključenih u projekat, a najavljeno je i objavljivanje poziva namijenjenog piscima iz Crne Gore, Italije i Albanije, koji će pisati kratke priče sa ciljem valorizacije legendi i nematerijalne kulturne baštine uključenih teritorija.  

Projekat HAMLET, realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori koji biće obuhvaćeni projektom su prostor Skadarskog jezera i Bihorska oblast, a glavne aktivnosti projekta, koji se realizuje do aprila 2020, odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije.

Ministarstvo kulture na ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi.

Glavni partner na projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, CNA Bari (Zanatska komora) i Puglia Promozione (Regionalna agencija za turizam), dok je Regija Pulja pridruženi partner. Odobreni budžet projekta iznosi 975,800.00 €, od čega je predviđeni budžet Ministarstva kulture 203,260.00 €.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR