27 °

max 36 ° / min 21 °

Petak

10.07.

36° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 19°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović: O upisu Bokeljske mornarice do kraja godine, slijedi obnova starog zatvora

Kultura

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Bogdanović: O upisu Bokeljske mornarice do kraja godine, slijedi obnova starog zatvora

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti Kotoru, tokom koje se sastao sa rukovodstvom lokalne uprave, pri čemu je obišao Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i objekat starog zatvora u kojem će uskoro početi radovi na uspostavljanju novih sadržaja, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Tokom posjete Opštini Kotor, Bogdanović se sastao sa predsjednikom Željkom Aprcovićem, sa kojim je, kako je rečeno, razgovarao o brojnim temama - počev od umjetničkih programa u tom gradu, sve do aktuelnih pitanja koja se tiču statusa Kotora na UNESCO Listi zaštićene baštine.

Kako je saopšteno, u tom kontekstu, posebno je naglašeno kako je proteklo izdanje “KotorArta” opravdalo status jednog od ključnih programa iz oblasti kulture u državi.

"S tim u vezi, ministar Bogdanović i predsjednik Aprcović saglasili su se kako treba sagledati mogućnosti da sljedeće godine bude opredijeljen još izdašniji budžet za programske sadržaje “KotorArta”.

Sagovornici su konstatovali potrebu cjelovite analize stanja kotorskih bedema, pri cemu je ministar Bogdanovic izrazio spremnost da sa italijanskim partnerima iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije finansijski podrži aktivnosti na snimanju statičke stabilnosti bedema, te sanacije pojedinih partija savremenom i neinvazivnom metodom", piše u saopštenju.

Kada je riječ o aktivnostima sa UNESCO, Bogdanović je istakao  kako je komunikacija na tom planu intenzivna.

"Najveći dio današnjih razgovora ticao se aktivnosti u vezi sa statusom Kotora kao dijela UNESCO Liste zaštićene baštine, na koju je upisan prije tačno 40 godina. U tom pogledu, u toku je revizija HIA za cjelokupno prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora, istovremeno se sprovodi revizija Menadžment plana, a krajem mjeseca, upravo ovdje, biće organizovan i ICOMOS sastanak - baš povodom 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu. Nadam se da ćemo uskoro od UNESCO dobiti mišljenje na PUP Kotor, kako bismo što prije pristupili korekcijama, s obzirom na to da smo u obavezi da do februara 2020. godine dostavimo novi Izvještaj o stanju očuvanosti" - rekao je on.

Prilikom posjete Bokeljskoj mornarici, Bogdanović je istakao  kako će uskoro biti poznato i da li će ona biti dio UNESCO baštine.

"Veoma važan biće kraj godine, kada će u Bogoti biti donijeta odluka o upisu Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Prošle godine smo predali nominacioni dosije, on je zadovoljio tehničke parametre, pri čemu smo dobili i 300 potpisa saglasnosti za nominaciju" - rekao je Bogdanović.

Stari zatvor u Kotoru uskoro će biti rekonstruisan.

Kako je naglasio Bogdanović, radove vrijedne 1,3 miliona eura finansiraće se kroz prekogranički IPA projekat na kome je Ministarstvo kulture vodeći partner, nakon čega će u objektu bivšeg zatvora biti smješteni sadržaji za kreativne industrije i rezidencijalnu umjetnost.

"Po završetku rekonstrukcije, u objektu će funkcionisati regionalni centar za kreativne industrije - hab, koji će biti namijenjen i stvaraocima iz Kotora, ali i rezidencijalnoj umjetnosti" - naglasio je on.

Govoreći o tom segmentu, Bogdanović je kazao i kako ga posebno raduje što je programom “Kreativna Crna Gora” podržana i ideja jednog autora iz Kotora, pozivajući pritom stvaraoce iz tog grada da se prijave na predstojeći konkurs.

"Moje je zadovoljstvo što mogu istaći da smo programom “Kreativna Crna Gora”, tokom prvog konkursa, podržali i jednog autora iz Kotora - gospodina Vitomira Vujovića, koji je proteklih dana za svoj projekat drvenih barki dobio i prestižnu nagradu Big SEE u Ljubljani. To je upravo primjer kako Vlada Crne Gore danas podržava kreativne industrije i mlade stvaraoce sa dobrim idejama - a sljedećih dana raspisujemo i drugi konkurs, pa je ovo svakako prilika da pozovem autore iz Kotora da se prijave sa svojim projektima" - zaključio je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR