23 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

27.05.

23° / 15°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 13°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

21° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren Sajam knjiga u Podgorici

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Otvoren Sajam knjiga u Podgorici

Mjesto susreta za ljude sa svih strana.

Peti internacionalni sajam knjiga Podgorica 2019 koji se održava pod pokroviteljstvom Glavnog grada u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport a uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva prosvjete, svečano je otvoren večeras u Bemax areni.

''Ovogodišnje izdanje Sajma je višestruko značajno. Ovo je godina jubileja, godina kada se prisjećamo Božidara Vukovića Podgoričanina, kada se prisjećamo naših slavnih Crnojevića, kada treba na trenutak barem pomisliti na dubinu istorijskih koljena ovog našeg naroda i ove naše države i na dužinu duhovne vertikale kojoj pripadamo, dakle na sve one stvari kojima bi se drugi itekako kako ponosili, a mi vrlo često zaboravljamo“- istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na otvaranju 5.  Internacionalnog sajma knjiga.

“Ovogodišnji Sajam je nikad bolje organizovan, sa nikad većim brojem učesnika, kako izdavača, tako i pisaca i u nikad ljepšem ambijentu. Na taj način ova danasnja Podgorica i današnja Crna Gora šalje poruku da želi da bude dio savremenog svijeta i savremene kulture, kao što je ona Crna Gora prije 500 godina pripadala tom svijetu, a to znamo zahvaljujući postojanju knjiga koje danas slavimo“- zaključio je on.

“Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj nučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da posebno raduje podatak koji pokazuje da među posjetiocima ovog sajma ima sve više djece.

''Kao i činjenica da su organizatori značajan dio sajamskih sadržaja koncipirali po uzusu i potrebama najmlađih čitalaca. Koliko je to važno pokazuju nam brojni izvještaji i analize iz kojih se mogu izvući nimalo optimistični zaključci o nivou pismenosti, čitanju i odnosu prema knjizi kod mlađih generacija svuda u svijetu“- istakao je Bogdanović.

“Ovakav koncept, koji je naišao na podršku Ministarstva prosvjete, teži da približi učenicima knjigu i upozna ih sa bogatom tradicijom štamparstva u Crnoj Gori. Vjerujem da će Sajam otvoriti nova pitanja, podstaći na razmišljanja, ukazati na neke zaboravljene vrijednosti, ispisati neke nove stranice. Vrijednost Sajma za kulturni etos grada i Crne Gore je nesporna, te ostaje da još jednom čestitam Gradu na odličnoj organizaciji uz uvjerenje da je on već upisan u listu regionalno važnih događaja“, istakao je državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović.

Sajam je počeo danas i trajaće do subote 05. oktobra. 

Radno vrijeme Sajma je od 10 do 21 sat.

Od 01. do 04. oktobra u vremenskom intervalu od 14:00 do 15:00 časova učenici crnogorskih osnovnih škola učestvovaće u sajamskom maskenbalu.

Ulaz na Sajam je slobodan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR