7 °

max 8 ° / min 1 °

Utorak

07.12.

8° / 1°

Srijeda

08.12.

7° / 0°

Četvrtak

09.12.

9° / 6°

Petak

10.12.

5° / 4°

Subota

11.12.

6° / 4°

Nedjelja

12.12.

4° / 2°

Ponedjeljak

13.12.

5° / -1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završen prvi MCF: Crnogorska kultura ima snažan kreativni, ali i ekonomski potencijal

Kultura

Tag Video
Comments 0

Završen prvi MCF: Crnogorska kultura ima snažan kreativni, ali i ekonomski potencijal

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nacionalna konferencija Montenegro Creative Forum: A Step Forward, koja je u prethodna dva dana okupila eminentne stručnjake iz oblasti umjetnosti kao i brojne zainteresovane pojedince, završena je danas.

Tim povodom, ministar kulture Aleksandar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo uspješnom organizacijom ističući da ključni zaključci pokazuju da filmska industrija u Crnoj Gori ima snažan kinematografski, ali i ekonomski potencijal i da je pored prirodnih ljepota neophodno stvoriti infrastrukuru u vidu filmskog studija.

Shodno tome, Ministarstvo kulture će, kako su saopštili, posvećeno raditi na stvaranju uslova za generisanje što više stranih produkcija i ko-produkcija.

Kada je riječ o muzici i festivalima kao nezaobilaznim segmentima kulture, ministar je kazao da oni kao takvi ne generišu samo lokalnu publiku, već jačaju prisustvo i identitet naše zemlje u svijetu.

“Zaključili smo da festivali mogu privući i publiku iz regiona, što predstavlja ozbiljan ekonomski potencijal. Pored toga, Ministarstvo će podržati i motivisati lokalne autore da preuzmu aktivno učešće u predstavljanju Crne Gore na međunarodnom nivou i svojim nastupima dodatno afirmišu kompletan sektor”- saopštio je Ministar.

Kao jedna od vodećih kulturnih politika Vlade i Ministarstva kulture, sektor kreativnih industrija je pokazao kapacitet i potencijal naše kreativne scene, dodali su u saopštenju.

“Diskusije na Montenegro Creative Forumu su nedvosmisleno ukazale da je veza između kreativnog sektora i preduzetništva neraskidiva, što nas posebno ohrabruje da predano nastavimo da radimo na ovoj, izuzetno važnoj javnoj politici. Sa druge strane savremeno stvaralaštvo i vizuelna umjetnost u Crnoj Gori, sve više dobijaju međunarodnu pažnju i u tom kontekstu Ministarstvo kulture će zajedno sa partnerima nastaviti sa organizacijom foruma ovog formata, jer samo zajedničkim diskusijama i dijalogom možemo kreirate kvalitetne javne politike i vizije na polju kulture u Crnoj Gori”- zaključio je Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova zahvalila se učesnicima što svojim djelovanjem otvoraju nove perspektive razvoja kreativnih industrija. Sumirajući zaključke konferencije, ona je ukazala da kultura prevazilazi sve granice i govori univerzalnim jezikom.

„Iz vaše diskusije tokom ova dva dana, moglo se čuti koje su prednosti sticanja međunarodnih iskustava, izloženosti svjetskim tokovima i mobilnosti umjetnika. Taj uticaj je dvojak: doprinosi razvoju vještina i obrazovanja, ali ujedno pomaže i u pozicioniranju Crne Gore u svijetu. Jedan od modaliteta koje treba slijediti je promocija zemlje kao filmske i festivalske destinacije, gdje je Crna Gora već privukla pažnju međunarodne javnosti. Ova grana ima tendenciju da privuče više posjetilaca, generiše veće prihode i produži turističku sezonu. Ovim se unapređuje vidljivost zemlje i kompetitivnost ekonomije. Iskustva drugih malih ekonomija, poput Sjeverne Irske, svjedoče kako filmska industrija može otvoriti nova radna mjesta u vezanim sektorima, ne samo u kulturi i umjetnosti, za dobrobit lokalne zajednice. Crna Gora može ovaj primjer dobre prakse da izdigne na viši nivo i u drugim granama kreativne industrije” – zaključila je Gašparikova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR