15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi poklon Narodnom muzeju Crne Gore

Kultura

Comments 0

Novi poklon Narodnom muzeju Crne Gore

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Preduzetnik ukrajinskog porijekla i pokrovitelj međunarodnog umjetničkog projekta "Exodus" Andrej Aleksandrovič Ljubalin poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore 3D skulpturnu reportažu pod nazivom "Bulo" (Bilo je), čeških autora Pavle Nikitine i Jiržija Peca, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Umjetničko djelo je na današnjoj svečanosti, upriličenoj u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, primila direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović.

"Ovaj poklon je ujedno i pokazatelj vraćanja povjerenja u Narodni muzej. U poslednje vrijeme dobili smo niz značajnih poklona i drago mi je što je poklon gospodina Ljubalina jedan od njih" - kazala je Miranović. Ona je Andreju Ljubalinu uručila zahvalnicu ispred Narodnog muzeja, kao i prigodne poklone - autentične muzejske suvenire i monografije u izdanju NMCG.

Istoričar umjetnosti i komesar umjetničkog projekta "Exodus" Petar Ćuković kazao je da je ovaj poklon neka vrsta poziva svim ljudima koji mogu i koji su okrenuti prema alternativnim modelima mišljenja i prema altruizmu, da učine slične stvari.

"Rad Nikitine i Peca otkupio je i poklonio Narodnom muzeju autor i mecena međunarodnog umjetničkog projekta "Exodus", kanadski biznismen ukrajinskog porijekla Andrej Ljubalin koji je objasnio da je Socijalni klub "Exodus" društvo ljudi zainteresovanih za razvijanje kreativne kooperacije i uzajamne pomoći, uz korišćenje savremene mogućnosti bez komercijalnog interesa", piše u saopštenju.

Izložba pod nazivom "EXODUS. BIRUCHIY 019. MONTENEGRO", u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i NVO „Contemporary art researches union“ iz Ukrajine, organizovana je u periodu od 16. avgusta do 7. septembra 2019. godine, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti ''Miodrag Dado Đurić'' na Cetinju.

Kako je navedeno, Pavla Nikitina i Jirži Pec iz Brna (Češka) stvorili su skulpturnu 3D reportažu "Bilo je", gdje su u svojstvu modela nastupili učesnici projekta i glavni simbol društvenog kluba "Exodus".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR