14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

Kultura

Tag Video
Comments 0

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Postavka koja će biti dio Muzeja Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) otvorena je večeras u sjedištu nacionalnog javnog servisa u Podgorici, na svečanosti koja je upriličena povodom proslave 75 godina RCG i 55 godina TTVCG.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, postavka ima više stotina eksponata, a njeni autori su Marina Čelebić i Vladislav Ivanović.

Postavku je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao da večerašnji događaj ima posebno značenje, jer postavka vjerno svjedoči ne samo o hronologiji rada javnog servisa, već i o istorijatu radija i televizije u Crnoj Gori.

On je rekao da je postavka prije svega vjerno hronološko svjedočanstvo iskoraka, trendova, a time i razvoja medija.

„Od 1944. godine i Radija Cetinje, preko 1949. i Radija Titograd, sve do 1964. i Televizije Crne Gore, a kasnije i uspostavljanja čitave mreže lokalnih radijskih i televizijskih stanica, stvarana je impozantna baza podataka i predmeta, koja ovom postavkom dobija svojevrstan prezenterski okvir“, naveo je Bogdanović.

On smatra da će planirani muzej RTCG omogućiti i uvid u razvoj crnogorskog političkog života, ekonomije, kulture i sporta.

„Jer sve što će u njemu moći da se vidi predstavlja nezaobilaznu značenjsku, a nerijetko i prekretničku tačku u hronologiji naše novije istorije“, naglasio je Bogdanović.

Urednica programskog arhiva u RTCG Snežana Rakonjac istakla je da je ideja o uspostavljanju muzeja javnog servisa potekla prije gotovo deset godina.

„Naša ideja vodilja bila je da sačuvamo od zaborava, trajno zaštitimo i prezentujemo dio vrijednog nasljeđa nastalog tokom višedecenijskog rada dva najstarija elektronska medija u Crnoj Gori, ali i da u godini jubileja i na ovaj način iskažemo poštovanje i zahvalnost svima koji su stvarali istoriju naše kuće, a time i medijsku istoriju naše države“, navela je Rakonjac.

Kako je kazala, postavku čine eksponati, počev od onih koji podsjećaju na 1904. godinu i prvu bežičnu štaciju na Voluijici.

U zbirci tehničkih uređaja, navela je Raonjac, izloženi su i mikrofoni i kamere „pred kojima su stajali učesnici Mojkovačke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, državnici, naučnici, filmske zvijezde i naši sugrađani iz svih krajeva Crne Gore“.

„Sa druge strane ovih uređaja bila je brojna stvaralačka porodica različitih profesionalnih profila koja je tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina iz dana u dan bilježila život i istoriju Crne Gore“, dodala je Rakonjac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR