16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
KIC tokom 2019. ponudio preko 400 programa

Kultura

Comments 0

KIC tokom 2019. ponudio preko 400 programa

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović" tokom 2019. godine, publici je ponudio više od 400 programa, od kojih su 65 bili premijerni, a programe je pratilo oko 55.000 posjetilaca, ističu u ovoj ustanovi.

Kako se navodi u saopštenju tokom godine na scenama KIC-a organizovali su 76 koncerata, prikazali 68 filmova, odigrano je 108 predstava, pripređeno 20 izložbi slika, fotografija i slično, a upriličili su više od 110 književnih večeri.

"Bili smo domaćini i 60 edukativnih predavanja, tribina, okruglih stolova. Ukoliko dodamo da je naš programski budžet iznosio oko 150 hiljada, biće vam jasno da smo realizovali mnogo više od planiranog zahvaljući kako plodnoj saradnji sa umjetnicima svih profila, NVO-ima, predstavnicima ambasada i inostranim kulturnim centrima u Podgorici, srodnim centrima u zemlji i regionu, tako i entuzijazmu vrijedne KIC-ekipe na čelu sa direktoricom", ističe se u saopštenju KIC-a.

Muzički program KIC-a svojom žanrovskom raznovrsnošću privukao je najveći broj posjetilaca, koji su mogli da uživaju u nastupima: Boža Vreća sa bendom, Vasil Hadžimanov benda, sastava "Ničim izazvan", kantautora Kralja Čačka, Saše Vasića sa bendom, kao i u nastupima džez umjetnika: Lorin Taliz, Indire Rios Moor, ZZ Quarteta, ali i u starogradskom zvuku festivala "Stare note - novi zvuci" ili sevdahu Tamare Pavićević, Senade Beglerović Leković.

"Publika je uživala u brojnim koncertima klasične muzike, kako učesnika Osmog KIC-ovog Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, tako i brojnim premijernim nastupima podgoričkih talenata i gostiju iz svijeta, kao i klapskom i horskom pjevanju.

Tu su i koncerti popularnog KIC pop hora, a naročito projekat "Bez dileme - antifašizam", sa kojim je hor doživio regionalnu afirmaciju u Beogradu, Sarajevu, Prijepolju. Bogatstvo tradicije i običaja više od 70 godina promoviše naš reperezentativni folklorni ansambl, u zemlji i na međunarodnim festivalima u Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji", naglašavaju iz KIC-a.

U okviru filmskog programa KIC-a publika je mogla da odgleda revije "Ljubav na filmu“, "Pozorište na filmu", "Zlatne komedije", "Mjuzikl - filmska rapsodija", "Filmski snovi-gledaoci biraju", a najveću pažnju izazvala je revija "Majstori filmske režije" koja je organizovana u pet cjelina.

Izložbeni hol KIC-a, ugostio je afirmisane i talentovane amatere svih generacija, pa je publika mogla da vidi radove Marka Vujovića, Milene Vukčević, Selvera Kardovića, Ranka Pavićevića, Ivane Mašanović, Marka Bujovića, a posebnu pažnju privukle su izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i turske slikarke Renan Ertosun, kao i izložbe koje su organizovali u saradnji sa Ambasadom Bugarske i ukrajinskom organizacijom ADRUM.

U KIC-u su ponosni na Forum mladih pisaca koji je nedavno publikovao peti zbornik radova "Kolažiranje", a njihova djela objavljuju i časopisi u regionu.
Predmet interesovanja šire javnosti bio je i KIC-ov četvrti regionalni književni festival "Literitorija" na kojem su učestvovali: Filip David, Rumena Bužarovska, Faruh Šehić, Andrej Nikolaidis i dr.

"Sinoć je završena Osma KIC-ova Škola retorike koju vodi prof. Radovan Radonjić, a i sljedeće godine organizovaćemo tromjesečnu radionicu kreativnog pisanja.

U okviru regionalne saradnje sa Kulturnim centrom Novog Sada realizovana je: izložba fotografija 'Fabrika fotografa u KIC-u', gostovanje KIC-ovog Foruma mladih pisaca u Novom Sadu i nastup mladog podgoričkog pijaniste Andrije Jovovića u novosadskoj Gradskoj kući. Ove godine uspostavili smo saradnju i sa Bosanskim kulturnim centrom iz Sarajeva, a prvi zajednički projekat bilo je gostovanje KIC pop hora na ovogodišnjim 'Baščaršijskim noćima'", ističu u KIC-u.

Iz KIC-a poručuju da će i sljedeće godine biti središte podgoričkog kulturnog života i sinonim za kulturu grada, i pozivaju građane da svi zajedno u 2020. obilježe 55. godina postojanja Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR