22 °

max 22 ° / min 8 °

Četvrtak

09.04.

22° / 8°

Petak

10.04.

24° / 10°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

23° / 14°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 13°

Utorak

14.04.

17° / 12°

Srijeda

15.04.

20° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rambo Amadeus urednik programa EKotorArt 2020.

Kultura

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Rambo Amadeus urednik programa EKotorArt 2020.

Antonije Pušić - poznatiji u široj javnosti kao Rambo Amadeus će uređivati programe za EKotorArt koji je planiran od ljeta 2020. godine, saopštila je PR služba Međunarodnog festivala KotorArt. 

"Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike su prije dvije godine počeli sa ekološkim programima u želji da spoje umjetnost sa pitanjem ekologije, kao vanredno važnom globalnom temom današnjice. Opterećeni svakodnevnim egzistencijalnim, političkim i drugim problemima, lokalni čovjek gotovo da i ne razmišlja o važnosti učinaka i odgovornosti koju imamo kao pojedinci, čak i da nema tog nevjerovatnog i posebno obavezujućeg podatka da smo stanovnici prve ekološke države na svijetu. Iz svih ovih razloga, u tim ulazi i Antonije Pušić, tj. Rambo Amadeus, čuveni Bokelj, rođeni Kotoranin, koji svojim upornim djelovanjem i primjerima pravi razliku. Njegov solarni jedrenjak je privukao veliku pažnju javnosti a problematika ekologije, odnosno zagađenja Boke bila je i tema njegovog djela Pasija po Steli koje je napisao za otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike 2018", navode u saopštenju.

Kako kažu, o detaljima ovog serijala javnost će upoznati na vrijeme, a u nastavku možete pročitati Rambov tekst, kao srž ideje i potrebe da umjetnost i ekologiju prepletu stvarajući nove vrijednosti, istovremeno utičući na svijest pojedinca o personalnoj i kolektivnoj odgovornosti.

"Industrijska revolucija, prljave tehnologije, jurnjava za profitom, besomučna eksplatacija svih resursa - uništavaju krhki eko sistem planete zemlje.

Prelazak na čiste tehnologije je stidljiv, spor i trom  - vazduh koji guši ljude po gradovima, ostrva plastike po okeanima dave sav živi morski svijet, naftne mrlje, zagađena voda, otopljeni glečeri i  katastrofalni požari širom svijeta alarmiraju nas da moramo da ubrzamo promjenu naših loših navika, stečenih u najbahatijoj fazi ljudskog razvoja - industrijskoj revoluciji. 

Svaki pojedinac treba da se angažuje - ali je prethodno potrebno da promijeni svoj senzibilitet, izađe iz zone komfora prije nego ga nužda na to natjera.

U senzibiliranju pojedinca najdjelotvornija  je umjetnost, kao jedinstveni akt  homosapiensa - ona  najuspješnije komunicira  sa najvišim, najrafiniranijim sferama naše svijesti budeći u ljudima  plemenitost, a danas nema plemenitijeg zadatka nego boriti se za to da našim praunucima ostavimo udobno mjesto za život - a ne haos u kome će instikti za golo preživljavanje uvesti ljudsku civilizaciju u doba koje je milionima godina iza nas - doba dinosaurusa - surovih mašina za preživljavanje, koje su imale samo tri misli u glavi: ubij – jedi - razmnožavaj se.

Srećom po nas, ova rogobatna prabića su davno izumrla, ostavljajući nam šansu da izgradimo našu civilizaciju. 

EKotorArt je  nužni crossover  umjetnosti i ekologije - umjetničke procedure i alata stavljenih u službu obavljanja per exelence zadatka današnjice - spašavanja i obnove eko sistema planete, kolijevke ljudske civilizacije, koja  prijeti da se pretvori u našu grobnicu.

Umjetnost koja nije angažovana u ovom nužnom procesu, u budućnosti, ako je za ljudski rod uopšte bude - rizikuje da bude tretirana u školama kao - “l’art pour l’art”, ili još preciznije - kič.

Zato, živio EKotorArt, izdanak KotorArta - Oca i Majke prirode."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR