7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Promocija knjige ''Ne daju mi oči da šutim'' Šemsudina Gegića u Sarajevu

Kultura

Comments 0

Promocija knjige ''Ne daju mi oči da šutim'' Šemsudina Gegića u Sarajevu

Autor: Antena M

  • Viber

U izdanju časopisa Komun@ iz Podgorice krajem prošle godine štampana je knjiga "Ne daju mi oči da šutim" autora Šemsudina Gegića, poznatog spisatelja, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja, jednog od rijetkih autora sa prostora EX Jugoslavije koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere dobio najviša međunarodna priznanja u svim medijima i žanrovima u kojima se okušao.

Kako se navodi u saopštenju, prva promocija ove knjige koja će biti održana u okviru programa internacionalnog festival “Sarajevska zima 2020“, zakazana je za subotu, 7.marta, u 18 sati - u Centru kulture i mladih u Sarajevu.

Narednog dana, 8. marta - u 13 sati, promocija će biti održana u Goraždu, u tamošnjem Centru za kulturu, a za 12. mart, u 19 sati, zakazana je promocija u Podgorici koja će biti održana u Dodestu, u organizaciji časopisa Komun@ i KIC-a “Budo Tomović”.

Promoteri na promociji su publicisti iz Crne Gore: Draško Došljak, Željko Rutović, Dragan Mitov Đurović i Amer Ramusović, a moderator je Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BIH.

Gosti promocije su : Ibrahim Spahić, direktor festivala “Sarajevska zima” i Armin Omerović, direktor Centra za kulturu Sarajevo, a u umjetničkom program učestvuje “Sevdah duo”

Inače, ova knjiga sastavljena je od dvadeset šest priča sa šireg lokaliteta tromeđe, između nekadašnjih republika bivše SFRJ, a sada suverenih država Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje se u dramaturški precizno organiziranoj ispovijesti Šems Drinac javlja u različitim ulogama: kao učesnik događaja (glavni junak), kao svjedok događaja(sporedni lik), ili, pak, kao skriveni sveznajući pripovjedač.

Recezenti knjige su Željko Rutović, iz Crne Gore, i Fadila Nura Haver, iz Bosne i Hercegovine, urednik Amer Ramusović, redaktor Hadžem Hajdarević, a autor korica je Amela Hadžimejlić.

U recenziji knjige Željko Rutović je, između ostalog, zapisao:

“U bogatstvu tromeđe, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, opisanih krajeva, događaja, ljudi i susreta, Gegić re-prezentira i markantno postavlja na scenu vrijednosna obilježja, društvene tipologije, mentalitetske matrice, koje u neponovljivoj individualnosti dinamiziraju čovjekovu originalnost kao utočište-pribježište vjekovnoj samo-održivosti, razapetoj između puta i bespuća, između nade i ponora, između života i smrti, požude i tragike, uzleta i pada, pravde i nepravde, mržnje i ljubavi, između zemlje i neba, prostora u kojima se ne da konfekcijski ukrotiti i ustrojiti, njegov čovjek, njegova duša i njegov život.

Sa Gegićevom knjigom riječ, podjednako i ljudska i književna, dobija na snazi, značaju i sveopštoj vrijednosti. Ta riječ, ovoga puta iz bogate zanatske radionice Šemsudina Gegića, pridružila se svim onim prethodnicama, koje su znalački, tvorački odgovorno i umjetnički dostojno otimale i prikazivale život od života i život u životu."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR