18 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

05.06.

19° / 15°

Subota

06.06.

23° / 16°

Nedjelja

07.06.

25° / 19°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Srijeda

10.06.

28° / 17°

Četvrtak

11.06.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo kulture raspisalo konkurse za vanrednu podršku oblasti stvaralaštva

Kultura

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo kulture raspisalo konkurse za vanrednu podršku oblasti stvaralaštva

Ministarstvo kulture raspisalo je javne konkurse za vanrednu podršku oblasti stvaralaštva, odnosno za kulturne djelatnike koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom.

"U cilju prevazilaženja negativnih posljedica koje na sektor kulture ostavlja pandemija koronavirusa, Ministarstvo kulture, shodno Zaključcima Vlade Crne Gore od 20. marta, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, Crnogorskim narodnim pozorišem i Kraljevskim pozorištem Zetski dom raspisalo je javne konkurse za vanrednu podršku oblasti stvaralaštva, odnosno za kulturne djelatnike koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom", navodi se u saopštenju.

Riječ je o Konkursu za sufinansiranje aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva koji su u funkciji javnog interesa i zaštite socio-ekonomskih interesa nezaposlenih umjetnika i stručnjaka u kulturi, preduzetnika u kulturi, samostalnih umjetnika kao i bioskopskih prikazivača/privrednih subjekata čija djelatnost je privremeno obustavljena i Konkursu za dodjelu sredstava za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela.

"Prvim Konkursom obuhvaćeni su: pozorišna djelatnost, likovna i primijenjena umjetnost i dizajn, muzička umjetnost, književnost i kinematografija. Pravo učešća na ovom Konkursu imaju fizička lica (akademski umjetnici i stručnjaci u kulturi) koja nemaju zasnovan radni odnos; samostalni umjetnici evidentirani u Ministarstvu kulture; preduzetnici registrovani za obavljanje kulturnih djelatnosti u oblastima stvaralaštva, kreativnih industrija, filmske produkcije i sl. koji zbog nemogućnosti realizovanja prometa usluga, ne mogu ostvariti rentabilno poslovanje i održivost svih relevantnih procesa; i privredna društva, čija je osnovna djelatnost prikazivanje filmova (komercijalni bioskopi), koja usljed zabrane javnih i drugih okupljanja imaju prepreku u redovnom poslovanju. 

Kandidovani projekti za ovaj Konkurs treba da produkcijom budu prilagođeni uspostavljanju konekcije sa publikom putem online platformi i društvenih mreža, ili radio i TV stanica, kao i u drugim dostupnim formatima, a da su namijenjeni svim starosnim grupama, kao i djeci i mladima sa posebnim potrebama. Takođe, u obzir dolaze i projekti za individualni razvoj, razvoj publike i dr. Projekti treba da budu realizovani u roku ne dužem od 90 dana za fizička lica, odnosno ne duže od 12 mjeseci za preduzetnike i privredna društva.

Konkurs za dodjelu sredstava za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela, koji realizujemo u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, odnosi se na razvoj scenarija i razvoj projekta. Pravo učešća na ovom Kokursu imaju pravna lica upisana u odgovarajući registar privrednih subjekata u Crnoj Gori za obavljanje kinematografskih djelatnosti, kojima je osnovna djelatnost proizvodnja kinematografskih djela. Takođe, treba da ispunjavaju uslove utvrđene konkursom i pravilima, kao i odgovarajuće uslove u pogledu autorstva u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima, i uslove u pogledu nepostojanja sukoba interesa", piše u saopštenju.

Rok za podnošenje prijava na oba konkursa je 24. april 2020. godine.

Više informacija, kao i prijave za konkurse možete naći na sajtovima Ministarstva kulture i Filmskog centra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR