14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od ponedjeljka KIC otvara vrata

Izvor: KIC

Kultura

Comments 0

Od ponedjeljka KIC otvara vrata

Autor: Antena M

  • Viber

JU KIC "Budo Tomović" počinje, prema preporukama NKT-a i IJZCG, redovne programske aktivnosti, pa će sljedeće sedmice početi sa radom: Forum mladih pisaca KIC-a, najstariji gradski folklorni ansambl, KIC pop hor i dječji hor Zvjezdice. 

Kako navode, tokom juna organizovaće nekoliko promocija knjiga domaćih autora, izložbe slika i umjetničkih rukotvorina, premijeru dokumentrnog filma Filipa Rašovića "Primjeri - Fundina", a povodom Svjetskog Dana muzike - 21. juna priredićemo koncert mladih virtuoza, učesnika KIC-ovog ciklusa "Mladi talenti": Luke Perazića, Sima Šiševića, Koste Popovića, Vladane Perović, Viktora Hutera, Sarija Šaćirija, Petra Popovića, Miljana Stanišića, Miloša Pavićevića i dr. 

Prvi će se, nakon "doba korone", u KIC-u predstaviti izložbom i mini koncertom, učesnici projekta "Crnogorski umjetnički kružok" NVO-a Zinak, i to u ponedjeljak, 8. juna sa početkom u 19h u izložbenom holu KIC-a, a sve pod važećim mjerama i preporukama IJZCG. 

Podsjetimo, da smo poštujući mjere NKT-a i IJZCG u "srcu kulture grada" u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, od 16. marta do kraja maja, otkazali oko 40  planiranih i pripremljenih programa, navode iz KIC-a. 

Uz ostalo, otkazali su: treći KIC-ov Festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci", koncerte dva svjetska virtuoza - Edina Karamazova jednog od najharizmatičnijih gitarista današnjice i Dejana Gavrića, flautista i profesor na Univerzitetu "Johannes Gutenberg" u Maincu (Njemačka).

Zatim, koncerte popularnog Trija Miško Plavi (harmonika), u kojem su i Vasil Hadžimanov klavir/klavijature i Srđan Dunkić (bubanj).

"Otkazan je muzičko - plesni spektakl Sunce Anadolije iz Ankare, naše peto izdanje regionalnog književnog festivala Literitorija, tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana poezije. Morali smo otkazati ove godine i sve koncerte i prateće programe u okviru tradicionalne manifestacije Mjesec poštovanja džeza uključujući koncerte umjetnika: iz Turske, Njemačke, Azerbejdžana, Srbije i druge. Kada je riječ o majskom repertoru, otkazali smo dva koncerta sevdah umjetnika Boža Vreća, Festival stand up komedije OPUČ, kao i brojne godišnje koncerte podgoričkih srednjih škola, umjetničkih škola i klubova.

Tokom prethodnog perioda, uz sugestiju Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu, a zbog Covida19, preusmjerili smo oko 160 hiljada iz budžeta KIC-a (inače planiranog za drugi i treći kvartal) tako da ove godine, uz ostalo, neće biti najavljene rekonstrukcije velike sale KIC-a. Naglasimo da uskoro uz podršku Glavnog grada, počinje postavljanje hidroizolacije na krovnoj ploči terase KIC-a, u vrijednosti oko 40 hiljada", navode iz KIC-a i dodaju da su, dok je trajalo "programsko zatišje", nastojali da putem društvenih mreža održavaju kontakt s publikom, ali i sa umjetnicima širom regiona koji su neprestano pokazivali interesovanje za pomjeranjem termina ili novim gostovanjima.

"Ističemo da smo, nakon prvog talasa popuštanja mjera NKT-a, sa zadovoljstvom podržali projekat nove multimedijalne platforme za generisanje umjetničkih ideja Platform 081, pa je tako na krovu KIC-a 17. maja nastupio poznati podgorički DJ i producent Ognjen Vuković poznatiji kao AudioStorm. Publika je, uz sjajne reakcije, događaj pratila putem live stream-a na Facebook stranicama Platform 081 i KIC-a.  

I članovi KIC pop hora su u duhu nacionalne kampanje #ostanidoma, iz svojih domova pjesmom pozdravili publiku, snimivši tokom dva i po mjeseca, čak tri numere: Za million godina, Uz maršala Tita povodom 40-godišnjice od njegove smrti i nedavno, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore himnu Oj svijetla majska zoro. 

Vrijedni su bili i članovi Foruma mladih pisaca KIC-a pa su u okviru Memoranduma o saradnji potpisanog između Saveza slijepih Crne Gore (SSCG) i Foruma mladih pisaca KIC-a krenuli sa realizacijom projekta SSCG Audio poezija. Pjesnici Foruma snimaće svoju poeziju, a cilj je da ljude oštećenog vida upoznaju sa svojim stvaralaštvom, na njima blizak način - audio formatom. Takođe portal mondo.me pokrenuo je serijal intervjua sa mladim crnogorskim književnicima gdje su već objavljena tri intervjua sa našim članovima Foruma: Janom Radičević, Barbarom Delać i Lukom Boljevićem", navode u saopštenju. 

Dodaju da će svečanu akademiju povodom 55. rođendana KIC-a i godišnji koncert folkloraša organizovati u okviru DEUS-a. 

Na kraju, dodaju da uprkos tome što je virus "osujetio" brojne planove i realizaciju aktivnosti, i u 2020. su nastavili dinamičnu i uspješnu misiju afirmacije umjetnosti i kulture, pa su do 16. marta 2020. organizovali oko  50 programa, koje je pratilo više od osam hiljada posjetilaca.

Vjerujemo da se podgorička i crnogorska publika uželjela KIC-ovih raznovrsnih umjetničkih sadržaja, pa očekujemo da od ponedjeljka sve ponovo bude "po starom" i da vrvi od pozitvne energije po kojoj je "srce kulture grada” godinama prepoznatljivo, zaključuju iz KIC-a "Budo Tomović". 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR