14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Promocija knjige „O Crnoj Gori i Crnogorcima“ u utorak u KIC-u

Kultura

Comments 0

Promocija knjige „O Crnoj Gori i Crnogorcima“ u utorak u KIC-u

Autor: Antena M

  • Viber

Antologija dr Cvetka Pavlovića ,,O Crnoj Gori i Crnogorcima” biće predstavljena podgoričkoj publici u utorak, 23. juna, u Mutlimedijalnoj sali KIC-a ''Budo Tomović” od 19 sati.

Uz autora o knjizi će govoriti: publiciste Slobodan Čukić i Ivan Jovović, kao i mr medija i PR-a Snežana Burzan.

 U ovoj antologiji sadržane su misli naučnika, filozofa, književnika, putopisaca, slikara, državnika, vjerskih dostojanstvenika i drugih kroz crnogorsku istoriju.

 Učesnice promocije biće i polaznice DODEST-ove škole glume Anđela Janković i Ivana Vlaović.

''Iako crnogorska bibliografija bilježi slične pokušaje, knjiga dr Cvetka Pavlovića predstavlja vrijedan intelektualni napor u interpretaciji ukupne crnogorske prošlosti. Autor se odlučio da na atipičan način prikaže crnogorsku prošlost, dajući odlomke iz mnogobrojnih djela domaćeg i stranog porijekla. Citirana literatura, prikazana u odgovrajućem hronološkom nizu, je aktivna legitimacija autora u prepoznavanju i tumačenju hiljadugodišnje crnogorske povijesnice'', kazao je publicista Ivan Jovović.

Dr Cvetko Pavlović rođen je 1951. u Baru. Osnovnu školu završio je u Baru, a Geodetsku tehničku školu u Titogradu. Završio je Fakultet odbrane i zaštite u Beogradu. Završio je poslijediplomske studije u Beogradu i na Fakultetu civilne odbrane odbranio magistarsku tezu: „Pravna regulativa i njen uticaj na efikasnost upravljanja sistemom zaštite životne sredine“ 1995. godine. Doktorsku disertaciju „Mjesto i uloga civilne zaštite u zbrinjavanju izbjeglica i interno raseljenih lica“ odbranio je na Fakultetu civilne odbrane Univerziteta u Beogradu 2005.

Pored naučnoistraživačkog rada u oblasti zaštite životne sredine i međunarodnog humanitarnog prava bavi se paremiologijom i paremiografijom - sakupljanjem narodnog stvaralaštva: narodnih poslovica i izreka, narodnih pjesama, kletvi, običaja, vjerovanja, legendi, kao i maksima i sentenci. Učestvovao je na više naučnih skupova i simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Sarađivao je u više listova i časopisa: Politika, Pobjeda, Barske novine, Gorocvet, Libertatea, Prosvjetni rad, Vrela, Pravi odgovor, Crnogorski književni list, Lumina, Matica crnogorska, Istorijski zapisi, Vijesti, Harahvati, Novi susreti, Dubrovnik, Lučindan, Vaspitanje i obrazovanje, Komuna i dr. Bio je aktivni član Pokreta za nezavisnu Crnu Goru. Član je Matice crnogorske, Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, kao i Rumunskog društva (Fondacije) za etno-grafiju i folklor Vojvodine. Od strane Predsjedništva SFRJ odlikovan je Medaljom rada. Dobitnik je priznanja Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju - OSCE, 2002. godine, kao i brojnih društvenih priznanja. Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Živi i radi u Baru.

U KIC-u "Budo Tomović" podsjećaju da je, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, obavezno nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR