15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narodni muzej predstavlja promotivne filmove: Spoj umjetnosti i baštine

Kultura

Comments 0

Narodni muzej predstavlja promotivne filmove: Spoj umjetnosti i baštine

Autor: Antena M

  • Viber

Narodni muzej Crne Gore predstavlja višeminutne, promotivne filmove o Muzeju kralja Nikole, Njegoševoj muzeju - Biljardi i Umjetničkom muzeju. Filmovi su rađeni u saradnji sa Baletskom školom "Princeza Ksenija" i baletskim duom "AcroDuoBallet", koji čine Elena Petričenko i Sergej Čumakov.

U kratkim, artističkim filmovima, balet kao jedna od najsenzitivnijih i najzahtjevnijih umjetnosti, vodi gledaoce kroz sadržaje Narodnog muzeja, čime je napravljen svojevrstan spoj između umjetnosti i baštine Crne Gore.

"Inicijalna ideja zasniva se na, za naše prostore, inovativnom pristupu promovisanja sadržaja Narodnog muzeja time da umjetnošću – baletom prezentujemo kulturnu baštinu i likovnu umjetnost Crne Gore pohranjenu u našim muzejima. Konceptualno-praktičnu realizaciju ove ideje ostvarili smo u saradnji sa baletskom školom “Princeza Ksenija” i njenim profesorima, Elenom Petričenko i Sergejem Čumakovim, poznatim umjetnicima koji su  reputaciju godinama sticali nastupajući na svjetskim pozornicama. Izbjegavajući stereotipna predstavjanja, atipičnim obilaskom odabranih muzejskih sadržaja, referišemo na istinske vrijednosti koje imaju/pronalaze svoju publiku", kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović i dodala da film o Muzeju kralja Nikole, poput žmurke, igrom sakrivanja/otkrivanja, kreće nas sobama/prostorima dvorca i prikazuje referentne sadržaje.

Ona je pojasnila da adekvatni kostimi i muzika prate muzealski narativ - dvorski kostimi u Dvorcu, a moderni/artistički u Umjetničkom muzeju. Takođe, odgovarajuća muzika, od svjetskih klasika do muzike sa Dvora kralja Nikole, govori o onovremenom društveno-političkom kontekstu naše države u širim, evropskim okvirima.

Najavu ovog promo-materijala imali smo u nedavno emitovanoj čestitki Narodnog muzeja povodom najznačajnijeg crnogorskog praznika - Dana državnosti. Filmovi se mogu pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama Narodnog muzeja Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR