23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izlozba Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istrazivaca u organizaciji JPNPCG

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Otvorena izlozba Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istrazivaca u organizaciji JPNPCG

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo je sinoć, u JU „Muzeji i galerije Podgorice‟, otvaranje izložbe „Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890-1940“, upriličene povodom obilježavanja jubileja - 40 godina Nacionalnog parka Durmitor na UNESCO Listi svjetske kulturne i prirodne baštine.

Autorka izložbe i kataloga Radmila Adžić, stručna saradnica za kulturno-istorijsko naslijeđe u JPNPCG, iskazala je zadovoljstvo što će, nakon Žabljaka, i podgorička publika narednih dvadesetak dana imati priliku da pogleda dio fotografskog opusa one planinarske struje naučnika istraživača s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka, koja je planinarstvo stavila u službu nauke, dajući mu dublji sadržaj i smisao.

„Kataloškom i izložbenom prezentacijom sa 180 motiva, sakupljenih iz dostupnih muzejskih fondova, planinarskih organizacija, stručnih i planinarskih časopisa, otkrivamo sve ljepote ove čudesne planine, u kojoj su se mijenjali uslovi života, ali ne i njene prepoznatljive karakteristike.‟

Čast da otvori izložbu pripala je Milici Nikolić generalnoj sekretarki Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

„Ova godina, godina velikog jubileja za Durmitor, trebalo je da protekne u nizu događaja planiranih povodom obilježavanja ovog izuzetnog važnog datuma za nas, za šta su se nadležne institucije pripremale od kraja prošle godine. No, ipak, usljed pandemije korona virusa, većina njih je otkazana ili pomjerena, a autorka izložbe Radmila Adžić i Nacionalni parkovi Crne Gore predano su radili i svojom upornošću pobijedili tog zajedničkog sveprisutnog neprijatelja i ja im na tome čestitam. Izložba koju večeras otvaramo, koja je već prikazana u blizini Crnog jezera, otkriva nam mali segment Durmitora kroz relativno skoriju istoriju u odnosu na onu istoriju koju Durmitor skriva. Nadam se da će vas i ova izložba inspirisati da dodatno istražujete, obilazite i čuvate ovaj dragulj prirode. Mene zasigurno jeste!″

Pomoćnica direktora JPNPCG Nela Vešović Dubak, istakla je da se potvrda očuvanosti crnogorskih nacionalnih parkova ogleda ne samo u nacionalnoj, već i međunarodnoj zaštiti koju pojedini parkovi uživaju. Isto tako, podsjetila je da je u toku proces serijske UNESCO nominacije bukovih šuma Nacionalnog parka Biogradska gora, zajedno sa drugim evropskim bukovim prašumama.

„Time se ukazuje da su u našim nacionalnim parkovima sačuvane temeljne vrijednosti prirode, kao i da će, na ovaj način, Crna Gora, dobiti još jedno prirodno područje pod zaštitom ove svjetske međunarodne organizacije.‟

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović ukazao je na značaj univerzalnih prirodnih, kulturnih i ljudskim radom stvorenih vrijednosti NP Durmitor, kao i njegove nacionalne i međunarodne UNESKO-ve zaštite.

Izložba „Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890 - 1940“, biće otvorena za javnost do 30. septembra u JU „Muzeji i galerije Podgorice‟, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR